Пут Њемачке и Аргентине до финала СП

Репрезентације Немачке и Аргентине спадале су у ужи круг фаворита за освајање Светског првенства у Бразилу, али су многи гиганти пали већ на првом кораку, док су "панцери" и "гаучоси" успели да прокрче пут до финала и борбе за "златну богињу".

Фудбал 10.07.2014 | 11:38
Пут Њемачке и Аргентине до финала СП

Немачка - увек стабилна селекција која и кад губи не испушта победу са видика, али су 2014. године у Бразилу доказали да су објективно најјача селекција на првенству. После демонстрације силе у првом колу групе Г против Португала, било је само питање да ли ће задржати исти ниво игре и у наредним утакмицама.

Ипак, ту је немачка селекција наишла на најтврђи камен, на Гану која је имала прилику чак и да савлада "панцере", али тај реми је изабраницима Јоакима Лева донео мирну луку за наставак такмичења. У последњем колу групе Немци су се састали са Сједињеним Америчким Државама, а вртела се идеја да ће две екипе намерно поделити бодове како би обе прошле у осмину финала Мундијала. За тим није било потребе, јер је Португал киксао, те победа Немачке није спутала "јенкије".

Немачка је врло лако изашла као прва у групи до осмине финала и чинило се да ће им Алжир бити само успутна станица са мало зноја на челу до наредне рунде, али није било тако. Чета Вахида Халихоџића је прописно намучила "панцере" који су тек након продужетака славили са 2:1 и сломили отпор противника који се грчевито бранио.

Први прави дерби (ако се не рачуна Португал који је лако прескочен) дошао је на путу до најбоље четири екипе - Немачка и Француска су одмериле снаге, а све што је било потребно финалистима у Бразилу јесте рани гол у режији штопера Матса Хумелса пошто "галски петлови" нису били способни да угрозе Мануела Нојера.

Е, онда је у ред стала утакмица која ће се сигурно памтити наредних 50 година, ма, сигурно и више. Немачка катастрофа која је погодила Бразил причаће се унуцуцима и пет голова у мрежи домаћина првенства за само пола сата. Касније је довршен посао, расплакано хиљаде Бразилаца, одушевљени милиони гледалаца и заплашена Аргентине.

Са друге стране, Аргентина је свој пут кренула у групи Ф и то против Босне и Херцеговине која је пружила невероватан отпор "гаучосима", али је на крају поражена са 2:1 уз блиставу представу Лионела Месија који је тада прекинуо пост од 623 минута без гола.

Месијева нога била је потребна и против тврдог Ирана који је давао невероватан отпор, али је сломљен у првом минуту надокнаде када је звезда Барселоне соло продором и прелепим ударце изборио победу. Да је ово његово првенство, потврдио је Меси и у победи над Нигеријом.

Да ли су изабраници Алехандра Сабеље стигли до финала на импресиван начин? Па, нису баш. Једна контра пресудила је Швајцарцима у осмини финала, док је Гонзало Игуаин пресудио опасним Белгијанцима већ у уводним минутима сусрета, те су Аргентинци дошли и до полуфинала.

Јесте да Холанђани су показали баш ништа што би указало на то да би требало да уђу у финале, али слична игра је била и Аргентине, само уз мало већи посед лопте и мало агресивнију игру. Ту већ Меси ништа није могао да уради, јер је био маркиран са свих страна, али се након једанаестераца прославио голман Ромеро који није био указан као нека од најјачих карика у тиму пре првенства.

Можда ће сада неко рећи да је неко сасвим трећи требало да се бори у финалу Светског првенства, али ове две екипе су великим напором, кроз групу и фазу испадања показале да су са правом дошле у прилику да се боре за "златну богињу".

Коментари / 0

Оставите коментар