Put Njemačke i Argentine do finala SP

Reprezentacije Nemačke i Argentine spadale su u uži krug favorita za osvajanje Svetskog prvenstva u Brazilu, ali su mnogi giganti pali već na prvom koraku, dok su "panceri" i "gaučosi" uspeli da prokrče put do finala i borbe za "zlatnu boginju".

Fudbal 10.07.2014 | 11:38
Put Njemačke i Argentine do finala SP

Nemačka - uvek stabilna selekcija koja i kad gubi ne ispušta pobedu sa vidika, ali su 2014. godine u Brazilu dokazali da su objektivno najjača selekcija na prvenstvu. Posle demonstracije sile u prvom kolu grupe G protiv Portugala, bilo je samo pitanje da li će zadržati isti nivo igre i u narednim utakmicama.

Ipak, tu je nemačka selekcija naišla na najtvrđi kamen, na Ganu koja je imala priliku čak i da savlada "pancere", ali taj remi je izabranicima Joakima Leva doneo mirnu luku za nastavak takmičenja. U poslednjem kolu grupe Nemci su se sastali sa Sjedinjenim Američkim Državama, a vrtela se ideja da će dve ekipe namerno podeliti bodove kako bi obe prošle u osminu finala Mundijala. Za tim nije bilo potrebe, jer je Portugal kiksao, te pobeda Nemačke nije sputala "jenkije".

Nemačka je vrlo lako izašla kao prva u grupi do osmine finala i činilo se da će im Alžir biti samo usputna stanica sa malo znoja na čelu do naredne runde, ali nije bilo tako. Četa Vahida Halihodžića je propisno namučila "pancere" koji su tek nakon produžetaka slavili sa 2:1 i slomili otpor protivnika koji se grčevito branio.

Prvi pravi derbi (ako se ne računa Portugal koji je lako preskočen) došao je na putu do najbolje četiri ekipe - Nemačka i Francuska su odmerile snage, a sve što je bilo potrebno finalistima u Brazilu jeste rani gol u režiji štopera Matsa Humelsa pošto "galski petlovi" nisu bili sposobni da ugroze Manuela Nojera.

E, onda je u red stala utakmica koja će se sigurno pamtiti narednih 50 godina, ma, sigurno i više. Nemačka katastrofa koja je pogodila Brazil pričaće se unucucima i pet golova u mreži domaćina prvenstva za samo pola sata. Kasnije je dovršen posao, rasplakano hiljade Brazilaca, oduševljeni milioni gledalaca i zaplašena Argentine.

Sa druge strane, Argentina je svoj put krenula u grupi F i to protiv Bosne i Hercegovine koja je pružila neverovatan otpor "gaučosima", ali je na kraju poražena sa 2:1 uz blistavu predstavu Lionela Mesija koji je tada prekinuo post od 623 minuta bez gola.

Mesijeva noga bila je potrebna i protiv tvrdog Irana koji je davao neverovatan otpor, ali je slomljen u prvom minutu nadoknade kada je zvezda Barselone solo prodorom i prelepim udarce izborio pobedu. Da je ovo njegovo prvenstvo, potvrdio je Mesi i u pobedi nad Nigerijom.

Da li su izabranici Alehandra Sabelje stigli do finala na impresivan način? Pa, nisu baš. Jedna kontra presudila je Švajcarcima u osmini finala, dok je Gonzalo Iguain presudio opasnim Belgijancima već u uvodnim minutima susreta, te su Argentinci došli i do polufinala.

Jeste da Holanđani su pokazali baš ništa što bi ukazalo na to da bi trebalo da uđu u finale, ali slična igra je bila i Argentine, samo uz malo veći posed lopte i malo agresivniju igru. Tu već Mesi ništa nije mogao da uradi, jer je bio markiran sa svih strana, ali se nakon jedanaesteraca proslavio golman Romero koji nije bio ukazan kao neka od najjačih karika u timu pre prvenstva.

Možda će sada neko reći da je neko sasvim treći trebalo da se bori u finalu Svetskog prvenstva, ali ove dve ekipe su velikim naporom, kroz grupu i fazu ispadanja pokazale da su sa pravom došle u priliku da se bore za "zlatnu boginju".

Komentari / 0

Ostavite komentar