OHCHR i FPA osudili Izrael zbog zabrane rada Al Džazire

- Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) i Udruženje stranih novinara (FPA), koje predstavlja strane medije u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi, osudilli su danas odluku izraelske vlade da zabrani emitovanje Al Džazire u toj zemlji.

Svijet 05.05.2024 | 17:41
OHCHR i FPA osudili Izrael zbog zabrane rada Al Džazire

"Žalimo zbog odluke vlade Izraela da zatvori Al Džaziru u Izraelu. Slobodni i nezavisni mediji ključni su u obezbeđivanju transparentnosti i odgovornosti. Sada još više, s obzirom na stroge restrikcije izveštavanja iz Gaze. Sloboda izražavanja je ključno ljudsko pravo. Pozivamo izraelsku vladu da ukine tu odluku", navedeno je u objavi OHCHR na mreži X.

FPA je je takođe osudio ukidanje Al Džazire, navodeći da se "ovom odlukom Izrael pridružuje sumnjivom klubu autoritarnih vlada koje zabranjuju medije". 

"A (izraelska) vlada možda nije završila. Premijer ima ovlašćenje da cilja i druge strane medije za koje smatra da 'deluju protiv države'", navodi FPA u saopštenju i apeluje na Tel Aviv da dozvoli slobodu štampe, pa i one koja mu se  ne dopada.

"Ovo je mračan dan za medije, mračan dan za demokratiju", dodaje FPA.

Ratni kabinet premijera Izraela Benjamina Netanijahua odlučio je ranije danas da obustavi rad katarske medijske kuće Al Džazira u Izraelu dok traje rat u Pojasu Gaze, uz objašnjenje da izveštavanje katarskog medija "predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje".

(Tanjug) Foto: Anadolija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

nebojsa

05.05.2024 18:51

To su slobode i vrednosti demokratskih drzava , o kojima Blinken hvalspeve prica.

ODGOVORITE
Name

Ft

05.05.2024 23:24

Nebitno je sve. Izrael je prijatelj i partner USA, mogu da rade šta hoće. Šta je nejasno?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.05.2024 11:36

I sta sad, kakve ce biti posledice? A da to neko napravi na Balkanu, odmah bi ga bombardovali. Kad covek nadje vremena, pa pogleda sve strane, i cuje njihove price, moze zakljuciti da o istom dogadjaju ima vise razliciti prica. Neko izgleda laze? Istina, gde je jos ima?

ODGOVORITE
Name

Na Balkanu

06.05.2024 13:06

Su provjereni huskaci, srbomrsci i sve ostalo po narativu, kao vecina hegemobovih medija... Palestince podrzavaju "zbog maske" unutrasnjih potreba Kataraa po onoj cuvenoj engleskoj poslovici kada ne prolazi laz govori istinu....

Name

Dusan

06.05.2024 11:53

Treba da se zabrani

ODGOVORITE