Šmit i Satler dali podršku ministru pravde BiH

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH i ambasador Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH danas su zajednički posjetili Ministarstvo pravde BiH gdje su se sastali s ministrom pravde BiH Davorom Bunozom (HDZ).

Bosna i Hercegovina 10.10.2023 | 17:08
Šmit i Satler dali podršku ministru pravde BiH

Razgovarali su o reformskim zakonima na kojima se radi u Ministarstvu pravde BiH: o Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH, Zakonu o sudovima u BiH, propisima vezanim za Ustavni sud BiH, te izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi.

Šmit i Sattler pohvalili su zalaganje i angažman Ministarstva pravde BiH na izradi zakona koji su već do sada usvojeni, te izrazili nadu i uvjerenje kako će se pozitivni zamah donošenja zakona koji su dio evropskih prioriteta, biti nastavljen.

Istakli su kako će u decembru ove godine Evropska komisija dati svoje mišljenje o napravljenim reformskim potezima u BiH i ispunjavanju četrnaest prioriteta, te naglasili kako vjeruju da će ono biti pozitivno.

Ministar Bunoza zahvalio je na podršci koju Ministarstvu pravde BiH daju Kancelarija visokog predstavnika i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH. Kazao je kako je angažman ministarstva i njega lično neupitan, a s ciljem da BiH dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s Evropskom unijom o pristupanju.

Na sastanku se razgovaralo i o Memoranduma o saradnji između Ministarstva pravde BiH i Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične sudove iz Haaga za dostavljanje podataka iz osuđujućih presuda za bh. državljane. Memorandum je usuglašen između Ministarstva pravde BiH i Mehanizma te će uskoro biti dostavljen Predsjedništvu BiH na odobravanje prije konačnog potpisivanja.

(BN) Foto: MP BiH 
 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Agent

10.10.2023 17:41

Satler..nista dobro ne želi narodu BiH..neka svabo ide svojoj kuci, i neka tamo traži politicare koji su za secesiju i nemire!!!

ODGOVORITE
Name

Du

10.10.2023 17:59

Svjetski mesetari

Name

Sve ste

10.10.2023 18:51

U pravu. U potpunosti se slažem sa Vama. Samo BiH dodao da je ovog minira prvo podržao Dodik i njegovi rektalni alpinisti.

Name

RP Agent

10.10.2023 23:17

A šta ti onako misliš,mislili Putin dobro BiH

Name

RE RP Agent

11.10.2023 08:19

A šta ti misliš ima li u BiH Rusa ili Njemaca???? Ja vidim u BiH samo Njemce okupatore!!!!!!!

Name

Miroslav

10.10.2023 18:35

I tako oni gde pomisle dodju, pa i u sud, da daju podrsku svom coveku. Ko su oni, guverneri dejtonke ili? Sta kad bi neko iz dejtonke otisao na sud njihove drzave, komebtarisao i dao nekom podrsku. Bas su hostapleri, iza kojih je sila, a oni sluge skromne pameti.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

10.10.2023 19:14

NEKA OVE SVABE IDU U SVUJU ZEMLJU I NEKA TAMO SPROVODE PEAVDU,STA IMAJU OVDE DA TRAZE.OKUPATORI SA KRAVATAMA.NETREBA SA NJIMA UOPSTE RAZGIVARATI.ONI SU DOSLI OVDE SAMO DA OPLJACKAJU PRIRODNE RESURSE I RADELE OVAJ NAROD IZ SVIH KRAJEVA BIH,KAO PRAVO?

Name

Maki

10.10.2023 20:26

Auuuu, mora da ovaj Miroslav, koji sve komentarise u korist Milokrada, prima platu od SNSD-a. Garant.

ODGOVORITE
Name

Idealno

10.10.2023 22:48

Prima platu, ali izgleda dobija nesto i u đedovoj rakiji, vidis da je izludio skroz...