Iskorjenjivanje femicida mora biti naš prioritet

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald uputila je saučešće porodicama žrtava nakon današnje tragične pucnjave u Gradačcu, a u kojoj je više osoba ubijeno i ranjeno, te pozvala međunarodnu zajednicu, vlade, civilno društvo i pojedince da udruže snage i prioritet stave na iskorjenjivanje femicida.

Bosna i Hercegovina 12.08.2023 | 08:08
Iskorjenjivanje femicida mora biti naš prioritet

"Ovaj besmisleni i jezivi čin nasilja sve nas je šokirao. Niko nema pravo da koristi nasilje i nema opravdanja za oduzimanje života - bilo ženi, muškarcu ili djetetu. Naše misli su sa porodicama žrtava i sa povrijeđenima", navela je Mekdonaldova.

U saopštenju iz UN BiH navodi se da su u toj organizaciji užasnuti činjenicom da je ubistvo žene prenošeno uživo putem društvene mreže, što je jedan od posljednjih u nizu femicida i teških slučajeva rodno zasnovanog nasilja u BiH.

"UN u BiH promoviše nultu toleranciju prema svim vrstama nasilja. Femicid predstavlja ozbiljnu prijetnju postizanju rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i mira. Stoga se čvrsto zalažemo protiv ove vrste nasilja. Očekujemo da se vlasti odlučno posvete iskorjenjivanju ovog gnusnog zločina", rekla je Mekdonaldova.

U saopštenju se dodaje da adresiranje uzroka rodno zasnovanog nasilja, kojim se krše i osnovna ljudska prava je ključno kako bi se stalo u kraj rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji.

UN ponavlja spremnost da podrži BiH u djelotvornom sprovođenju Кonvencije UN o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, kao i Istanbulske konvencije, koje je BiH ratifikovala, a koje obavezuju državu da obezbijedi zaštitu od svih vrsta rodno zasnovanog nasilja.

"UN poziva vlasti da ojačaju zakonodavstvo i osiguraju njegovu primjenu, kažnjavanje i prevenciju. Današnja tragedija je mogla biti spriječena. Moramo dati sve od sebe da podržimo vrijednosti međusobnog poštovanja, mira, nenasilja i pravde, u svim okolnostima", dodala je Mekdonaldova.

Кako bi se pozabavili ovim hitnim pitanjem i zaštitili živote i dostojanstvo žena i djevojčica, UN u BiH pozivaju na kolektivnu akciju i nedvosmislenu osudu svih oblika rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid.

Nermin Sulejmanović iz Gradačca, osumnjičen da je iz pištolja ubio tri osobe i ranio tri, počinio je samoubistvo, izjavio je portparol Кantonalnog tužilaštva Tuzla Admir Arnautović ranije danas.

Sulejmanović je ubio bivšu suprugu i dva muškarca /otac i sin/, te ranio policajca, još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu. 

(Srna) Foto: ABC News

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

E

12.08.2023 09:17

Bog mi duše opasno vam se piše. Evo i UN se umiješao u odbrani femicida, a svi znamo šta bude gdje se oni umiješaju.

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2023 12:46

Ne rise ba.

Name

+

12.08.2023 09:17

Koja budala. Bivši Suprugu. Istina, da se budale Žena nije mogla riješiti.

ODGOVORITE
Name

051

12.08.2023 09:28

Samo pometite iz policije, sudova i tuzilastva buzdovane koji su kao i ovaj majmun i stite idiote poput ovog. Dovedite kulturne, obrazovane i enancipovane ljude, pa cete vidjeti kako sve moze funkcionisati kako treba.

ODGOVORITE
Name

075

12.08.2023 09:33

" Trala baba lan da joj prođe dan!" Toliko o "zabrinutosti" svih prema nama u BiH, pa cijeli planet je "zabrinut" za nas sve u BiH a nama u BiH nikada nije bilo gore, čak ni u ratu!

ODGOVORITE
Name

UN su

12.08.2023 15:51

Davno pretvorene u instrument za svo zlo na planeti.

ODGOVORITE
Name

Objektiv

12.08.2023 22:45

ma šta veliš? Svaka nova tema vaš prioritet. Kome vi pomognete ne može mu se desiti ništa gore. Ološ.

ODGOVORITE