Искорјењивање фемицида мора бити наш приоритет

Резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд упутила је саучешће породицама жртава након данашње трагичне пуцњаве у Градачцу, а у којој је више особа убијено и рањено, те позвала међународну заједницу, владе, цивилно друштво и појединце да удруже снаге и приоритет ставе на искорјењивање фемицида.

Босна и Херцеговина 12.08.2023 | 08:08
Искорјењивање фемицида мора бити наш приоритет

"Овај бесмислени и језиви чин насиља све нас је шокирао. Нико нема право да користи насиље и нема оправдања за одузимање живота - било жени, мушкарцу или дјетету. Наше мисли су са породицама жртава и са повријеђенима", навела је Мекдоналдова.

У саопштењу из УН БиХ наводи се да су у тој организацији ужаснути чињеницом да је убиство жене преношено уживо путем друштвене мреже, што је један од посљедњих у низу фемицида и тешких случајева родно заснованог насиља у БиХ.

"УН у БиХ промовише нулту толеранцију према свим врстама насиља. Фемицид представља озбиљну пријетњу постизању родне равноправности, људских права и мира. Стога се чврсто залажемо против ове врсте насиља. Очекујемо да се власти одлучно посвете искорјењивању овог гнусног злочина", рекла је Мекдоналдова.

У саопштењу се додаје да адресирање узрока родно заснованог насиља, којим се крше и основна људска права је кључно како би се стало у крај родно заснованом насиљу и дискриминацији.

УН понавља спремност да подржи БиХ у дјелотворном спровођењу Конвенције УН о елиминацији свих облика дискриминације жена, као и Истанбулске конвенције, које је БиХ ратификовала, а које обавезују државу да обезбиједи заштиту од свих врста родно заснованог насиља.

"УН позива власти да ојачају законодавство и осигурају његову примјену, кажњавање и превенцију. Данашња трагедија је могла бити спријечена. Морамо дати све од себе да подржимо вриједности међусобног поштовања, мира, ненасиља и правде, у свим околностима", додала је Мекдоналдова.

Како би се позабавили овим хитним питањем и заштитили животе и достојанство жена и дјевојчица, УН у БиХ позивају на колективну акцију и недвосмислену осуду свих облика родно заснованог насиља, укључујући фемицид.

Нермин Сулејмановић из Градачца, осумњичен да је из пиштоља убио три особе и ранио три, починио је самоубиство, изјавио је портпарол Кантоналног тужилаштва Тузла Адмир Арнаутовић раније данас.

Сулејмановић је убио бившу супругу и два мушкарца /отац и син/, те ранио полицајца, још једног мушкарца и жену на различитим локацијама у Градачцу. 

(Срна) Фото: АБЦ Неwс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Е

12.08.2023 09:17

Бог ми душе опасно вам се пише. Ево и УН се умијешао у одбрани фемицида, а сви знамо шта буде гдје се они умијешају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2023 12:46

Не рисе ба.

Name

+

12.08.2023 09:17

Која будала. Бивши Супругу. Истина, да се будале Жена није могла ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

12.08.2023 09:28

Само пометите из полиције, судова и тузиластва буздоване који су као и овај мајмун и стите идиоте попут овог. Доведите културне, образоване и енанциповане људе, па цете видјети како све мозе функционисати како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

12.08.2023 09:33

" Трала баба лан да јој прође дан!" Толико о "забринутости" свих према нама у БиХ, па цијели планет је "забринут" за нас све у БиХ а нама у БиХ никада није било горе, чак ни у рату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УН су

12.08.2023 15:51

Давно претворене у инструмент за сво зло на планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објектив

12.08.2023 22:45

ма шта велиш? Свака нова тема ваш приоритет. Коме ви помогнете не може му се десити ништа горе. Олош.

ОДГОВОРИТЕ