Novom odlukom Vlada se poigrava sa građanima

Odluka Vlade Republike Srpske da smanji marže na osnovne životne namirnice u maloprodaji sa deset na osam odsto neće imati nikakvog efekta na tržištu niti će potrošači osjetiti bilo kakve uštede, pokazuje analiza portala CAPITAL.

Republika Srpska 05.11.2021 | 08:32
Novom odlukom Vlada se poigrava sa građanima

Za desetak proizvoda, koliko je obuhvaćeno odlukom Vlade, ranije je trebalo 33 marke, pod pretpostavkom da se kupuje po jedan proizvod ili komad u osnovnom pakovanju.

Po novim, ograničenim maržama za vrećicu tih namirnica će biti potrebno izdvojiti 32,4 marke što znači kako je to ušteda jedva dovoljna da se kupi pakovanje od pola kilograma soli.

Preciznije, na utrošenih 100 maraka, Vlada Republike Srpske je svojim građanima ušedila dvije marke, odnosno ni litru gustog jogurta, koji u marketima košta u prosjeku 2,2 KM.

Međutim, treba imati u vidu da se ograničavaju samo marže, te da vlast nema kontrolu nad cijenom proizvoda.

Jedan banjalučki trgovac koji je želio da ostane anoniman,  kaže kako je Vladina igra sa maržama bespotreban posao koji će samo dodatno opteretiti trgovce i inspektore.

On kaže i kako je i marža od 10 odsto jako nepovoljna po trgovce.

“Moji troškovi su 18 odsto od ukupne cijene proizvoda što znači da na ograničenoj marži od 10 odsto padam još osam. Kako mi je to ograničeno, sada ću podići cijene drugih proizvoda, jer osnovne životne namirnice moram da prodajem ispod cijene. To će uraditi i drugi trgovci jer neće dozvoliti da sve ovo ide preko njihovih džepova”, kaže nam on.

Kada je riječ o maržama, koje su današnjom uredbom ograničene, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, tvrdi drugačije.

“Svaki trgovac u zavisnosti od nabavne cijene samog proizvoda formuliše i kalkuliše konačnu cijenu, ali je sigurno da će smanjenje marže morati dovesti do izvjesnog smanjenja konačne cijene proizvoda u trgovinama“, zaključila je Gašićeva.

Međutim, sa njom se ne slažu potrošači kojima takođe, kao ni trgovcima nije jasno šta je namjera vlasti kada su marže u pitanju.

“Smatram da se ovo radi samo kako bi se pokazala neka dobra volja, ali generalno to je minorno”, kaže Murisa Marić izvršni direktor u Udruženju potrošača “Don” iz Prijedora.

Dodaje kako umanjenu trgovačku maržu od dva odsto niko neće primjetiti.

“Mjesečna potrošačka korpa će biti možda biti umanjena za pet maraka. Ali to nije ništa. Ovo neće uticati na kvalitet života, a kako stvari stoje narodu će ostati samo da imaju hljeba na tanjiru”, kaže Marićeva.

Vlada pokušava da stvori utisak kod građana da nešto radi, ali „zaboravlja“ da je jedini efikasan način intervenisanje na tržištu robama iz Robnih rezervi, koje su za vrijeme ove Vlade uništene i završile u stečaju.

(Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pinokio

05.11.2021 07:53

Premijer nam je čigra. Kad on kaže 1% to je nešto krupno. Ja nisam tupljeg čovjeka u životu sreo, tup je kao malj. On zna kakav rejting ima u narodu ali to njemu ne smeta da svaki dan opali neku glupost u koju samo on povjeruje.

ODGOVORITE
Name

Ipak

05.11.2021 09:21

Moraš priznati da je patriota, i nogama i rukama kopa ,bori se za R.S. .

Name

ekonomista

05.11.2021 09:54

Gradjanima izgleda jos nije jasno da je BiH pukla kao trula lubenica. Ovo sto sada radi vlada RS, u vrijeme pandemije i ekonomskog kraha, je suluda zamisao bahatih mafijasa.

Name

Gavrilo

05.11.2021 10:44

Pa ova vlast i bitanga, godinama ponizavaju ovaj narod. Fuj bando.

Name

@Pinokio

05.11.2021 10:55

Mislim da ti ne razumijes naseg premijera :) njemu 1% jeste dosta, jer on raspolaze milionima. On se obraca sebi i svojim sektasima, kojima je svima 1% mnogo jer sjede na milijardama koje su pokrali od nas. Ne zanima premijera narod kome 1% ne znaci nista, ne radi on za nas vec za sebe i svoju kriminalno-korupcionasku mrezu. Vidis, kad pogledas stvari iz pravog ugla, 1% je ogromno povecanje ?

Name

Re IPAK

05.11.2021 11:17

Patriota je čovjek koji voli svoj narod i svoju zemlju! Nije patriota čovjek koji voli korupciju, laž i uništava privredu i poljoprivredu,neda narodu da živi.

Name

Marko

05.11.2021 08:17

Neki mnogo pametni ljudi.

ODGOVORITE
Name

Србо

05.11.2021 08:44

Сипа плина прије пар мј, за 18км а сад за 38км.

ODGOVORITE
Name

Ivan

05.11.2021 09:00

U Zokiju je litra jogurta 1,5 KM

ODGOVORITE
Name

Bl

05.11.2021 09:37

Samo vi glasajte za dodika i njegovu porodicu a on nas ubija polako i samo se bogate na nasoj muci i bas mi je u zivotu bitno njegov jebeni visoki predstavnik i njegova prica da zataska price o pelenama maskama kiseoniku i jos mnogo toga sestricima igorima goricama hoce li narod progledati

ODGOVORITE
Name

Glupost

05.11.2021 09:54

Ovo neće pomoći konkretno nikome sem njihovom predizbornom lupanju. Ako Vlada želi stvarno pomoći, onda neka se odreknu dobrog dijela zarade od nafte i naftnih derivata i tu još smanje svoj porez.... Ako litar goriva košta naše šeike na istovaru 40 pfeninga, jako lijepo bi bilo da nam naš "Radovan neuki" objasni kako dolaze do sadašnje cijene na pumpama, tj koliko se tu država "ugrađuje "u svaku litru (osim onih litara koje šeici sakriju vraćanjem brojača).......Tu ima prostora za sva pojeftinjenja, smanjenja marže, poreza i stvarne pomoći narodu......Eeeeee,al neće od toga bit ništ,tu neće ništa smanjivat jer onda nema za njihova dupeta.....SFSN

ODGOVORITE
Name

Re Glupost

05.11.2021 10:51

Ma kakve marze i gorivo, nama trebaju robne rezerve koje je pojeo mrak. Ni spustanje cijena goriva ne pomaze kada inflacija dolazi spolja, a mi sve uvozimo. Sada ne postoji apsolutno nista sto vlada moze da uradi, cak i da hoce, da sprijeci totalni finansijski kolaps svih svojih gradjana (ne ubrajam ovdje tajkune i uhljebe). Jednostavno nema izlaza iz ove situacije, jer su nasi vladari unistili sve sto bi nam moglo pomoci: i domacu proizvodnju hrane, i robne rezerve. Moramo se suociti sa istinom, nema izlaza iz krize cak i da je vlada voljna da uradi nesto.

Name

Југ

05.11.2021 10:54

Сваки мј, нове паре ,поготово кад је социјала , прошли мј, нове од 20 км , тако није обнављала ни бивша југа, пратите .

ODGOVORITE
Name

Idealno

05.11.2021 16:48

Kako se nisu sjetili ograničiti maržu i za naftu i derivate? Sigurno se nisu sjetili da je sad sjetva i žetva

ODGOVORITE
Name

Narod

06.11.2021 03:25

Čemu komentari, očito da cijene još uvjek nisu visoke dok narod i sindikati sute. Znaci jos nam je dobro. Trba ih još podići.

ODGOVORITE