Новом одлуком Влада се поиграва са грађанима

Одлука Владе Републике Српске да смањи марже на основне животне намирнице у малопродаји са десет на осам одсто неће имати никаквог ефекта на тржишту нити ће потрошачи осјетити било какве уштеде, показује анализа портала ЦАПИТАЛ.

Република Српска 05.11.2021 | 08:32
Новом одлуком Влада се поиграва са грађанима

За десетак производа, колико је обухваћено одлуком Владе, раније је требало 33 марке, под претпоставком да се купује по један производ или комад у основном паковању.

По новим, ограниченим маржама за врећицу тих намирница ће бити потребно издвојити 32,4 марке што значи како је то уштеда једва довољна да се купи паковање од пола килограма соли.

Прецизније, на утрошених 100 марака, Влада Републике Српске је својим грађанима ушедила двије марке, односно ни литру густог јогурта, који у маркетима кошта у просјеку 2,2 КМ.

Међутим, треба имати у виду да се ограничавају само марже, те да власт нема контролу над цијеном производа.

Један бањалучки трговац који је желио да остане анониман,  каже како је Владина игра са маржама беспотребан посао који ће само додатно оптеретити трговце и инспекторе.

Он каже и како је и маржа од 10 одсто јако неповољна по трговце.

“Моји трошкови су 18 одсто од укупне цијене производа што значи да на ограниченој маржи од 10 одсто падам још осам. Како ми је то ограничено, сада ћу подићи цијене других производа, јер основне животне намирнице морам да продајем испод цијене. То ће урадити и други трговци јер неће дозволити да све ово иде преко њихових џепова”, каже нам он.

Када је ријеч о маржама, које су данашњом уредбом ограничене, министар трговине и туризма Сузана Гашић, тврди другачије.

“Сваки трговац у зависности од набавне цијене самог производа формулише и калкулише коначну цијену, али је сигурно да ће смањење марже морати довести до извјесног смањења коначне цијене производа у трговинама“, закључила је Гашићева.

Међутим, са њом се не слажу потрошачи којима такође, као ни трговцима није јасно шта је намјера власти када су марже у питању.

“Сматрам да се ово ради само како би се показала нека добра воља, али генерално то је минорно”, каже Муриса Марић извршни директор у Удружењу потрошача “Дон” из Приједора.

Додаје како умањену трговачку маржу од два одсто нико неће примјетити.

“Мјесечна потрошачка корпа ће бити можда бити умањена за пет марака. Али то није ништа. Ово неће утицати на квалитет живота, а како ствари стоје народу ће остати само да имају хљеба на тањиру”, каже Марићева.

Влада покушава да створи утисак код грађана да нешто ради, али „заборавља“ да је једини ефикасан начин интервенисање на тржишту робама из Робних резерви, које су за вријеме ове Владе уништене и завршиле у стечају.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пинокио

05.11.2021 07:53

Премијер нам је чигра. Кад он каже 1% то је нешто крупно. Ја нисам тупљег човјека у животу срео, туп је као маљ. Он зна какав рејтинг има у народу али то њему не смета да сваки дан опали неку глупост у коју само он повјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак

05.11.2021 09:21

Мораш признати да је патриота, и ногама и рукама копа ,бори се за Р.С. .

Name

економиста

05.11.2021 09:54

Градјанима изгледа јос није јасно да је БиХ пукла као трула лубеница. Ово сто сада ради влада РС, у вријеме пандемије и економског краха, је сулуда замисао бахатих мафијаса.

Name

Гаврило

05.11.2021 10:44

Па ова власт и битанга, годинама понизавају овај народ. Фуј бандо.

Name

@Пинокио

05.11.2021 10:55

Мислим да ти не разумијес насег премијера :) њему 1% јесте доста, јер он располазе милионима. Он се обраца себи и својим сектасима, којима је свима 1% много јер сједе на милијардама које су покрали од нас. Не занима премијера народ коме 1% не знаци ниста, не ради он за нас вец за себе и своју криминално-корупционаску мрезу. Видис, кад погледас ствари из правог угла, 1% је огромно повецање ?

Name

Ре ИПАК

05.11.2021 11:17

Патриота је човјек који воли свој народ и своју земљу! Није патриота човјек који воли корупцију, лаж и уништава привреду и пољопривреду,неда народу да живи.

Name

Марко

05.11.2021 08:17

Неки много паметни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.11.2021 08:44

Сипа плина прије пар мј, за 18км а сад за 38км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

05.11.2021 09:00

У Зокију је литра јогурта 1,5 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

05.11.2021 09:37

Само ви гласајте за додика и његову породицу а он нас убија полако и само се богате на насој муци и бас ми је у зивоту битно његов јебени високи представник и његова прица да затаска прице о пеленама маскама кисеонику и јос много тога сестрицима игорима горицама хоце ли народ прогледати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

05.11.2021 09:54

Ово неће помоћи конкретно никоме сем њиховом предизборном лупању. Ако Влада жели стварно помоћи, онда нека се одрекну доброг дијела зараде од нафте и нафтних деривата и ту још смање свој порез.... Ако литар горива кошта наше шеике на истовару 40 пфенинга, јако лијепо би било да нам наш "Радован неуки" објасни како долазе до садашње цијене на пумпама, тј колико се ту држава "уграђује "у сваку литру (осим оних литара које шеици сакрију враћањем бројача).......Ту има простора за сва појефтињења, смањења марже, пореза и стварне помоћи народу......Ееееее,ал неће од тога бит ништ,ту неће ништа смањиват јер онда нема за њихова дупета.....СФСН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Глупост

05.11.2021 10:51

Ма какве марзе и гориво, нама требају робне резерве које је појео мрак. Ни спустање цијена горива не помазе када инфлација долази споља, а ми све увозимо. Сада не постоји апсолутно ниста сто влада мозе да уради, цак и да хоце, да спријеци тотални финансијски колапс свих својих градјана (не убрајам овдје тајкуне и ухљебе). Једноставно нема излаза из ове ситуације, јер су наси владари унистили све сто би нам могло помоци: и домацу производњу хране, и робне резерве. Морамо се суоцити са истином, нема излаза из кризе цак и да је влада вољна да уради несто.

Name

Југ

05.11.2021 10:54

Сваки мј, нове паре ,поготово кад је социјала , прошли мј, нове од 20 км , тако није обнављала ни бивша југа, пратите .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

05.11.2021 16:48

Како се нису сјетили ограничити маржу и за нафту и деривате? Сигурно се нису сјетили да је сад сјетва и жетва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

06.11.2021 03:25

Чему коментари, очито да цијене још увјек нису високе док народ и синдикати суте. Знаци јос нам је добро. Трба их још подићи.

ОДГОВОРИТЕ