Moraju se smiriti varnice na relaciji Dodik - Šmit

"Da se ne bi produbila kriza, moraju se smiriti varnice na relaciji Dodik - Šmit, smatra profesor Zoran Dargišić. I dodaje, da pitanje opstanka Srpske nije samo političko i partijsko, već opšte nacionalno.

Republika Srpska 04.11.2021 | 22:47
Moraju se smiriti varnice na relaciji Dodik - Šmit

- Stav Milorada Dodika da mu ne treba opozicija da bi riješio trenutnu političku krizu u kojoj se nalazi Republika Srpska, doživljavam više kao politički marketing, a manje kao odgovorno državničko ponašanje, izjavio je profesor Fakulteta bezbjednosti iz Beograda, Zoran Dragišić , gostujući u emisiji Puls BN televizije.

On kaže da opasnost po Republiku Srpsku predstavlja izvještaj Visokog predstavnika Kristijana Šmita koji se našao na stolu moćnika.

"Da se ne bi produbila kriza, moraju se smiriti varnice na relaciji Dodik - Šmit, smatra profesor Zoran Dargišić. I dodaje, da pitanje opstanka Srpske nije samo političko i partijsko, već opšte nacionalno.

"Ono što je meni zaparalo uši kada je ova situacija koja je sada, koju moramo okarakterisati kao kriznu, jer ona to jeste, gdje je Dodik rekao da njemu opozicija ne treba, Dakle, uzmimo samo jedan drugi primjer da je predsjednik Vučić pozvao sve aktere u Srbiji na zajedničke razgovore vezano za Kosovo i Metohiju. Tada su svi politički akteri u Srbiji pozvani i parlamentrani i van parlamentarne političke parije i univerzitetski profesori, nevladine organizacije, naučna stručna udruženja. Vučić je po pitanju Kosova napravio najšire moguće konsultacije.

Taj stav, meni ne treba opozicija, ja ću sve što treba da se uradi, uraditi, jer imam većinu i to je politički legitiman stav, ali ja ga više doživljavam kao politički marketing nego kao odgovorno državničko ponašanje.“ , poručio je profesor Zoran Dragišić.

Za prevazilaženje trenutne krize, važan je, kaže on, stav ukupne političke i intelektualne javnosti u Republici Srpskoj, koja ima samo jednog prijatelja, a to je Srbija. I zato bi Milorad Dodik trebao više slušati i uvažavati savjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Mislim da bi u ovoj situaciji bilo veoma važno da po pitanju Republike Srpske i događaja u BiH predsjenik Vućić preuzme jednu diplomatsku ofanzivu i da gospodin Dodik i vlasti u Republici Srpskoj više poslušaju ono što im gospodin Vučić govori, jer ukoliko Šmit nema problema sa komunikacijom u Beogradu, nema problema u komunikaciji sa Aleksandrom Vučićem onda se bojim da ovdje postoji neki problem“, izjavio je profesor Dragišić.

Prema njegovim riječima, priča Milorada Dodika o vraćanju nadležnosti sa državnog niova na nivo entiteta je nerealna, posebno kada je riječ o vojsci, smatra profesor Dragišić.

"Ono što ste jednom prenijeli kao nadležnost na federalani nivo, zajednički nivo, to se poslije toga jako teško vraća", kaže Dragišić. I dodaje da kada je u pitanju vojska i stvorene jedinstvene Oružane snage da će biti gotovo nemoguće,da se to ponovo vrati na entitetske nivoe.

!Kriza u kojoj se Srpska trenutno nalazi nije kao ona iz devedesetih, ali postoji strah da može takva postati, ukoliko se ne otvori dijalog vlasti sa svim strankama, kao što je to u Srbiji učinio Aleksandar Vučić po pitanju Kosova i Metohije", zaključio je profesor Zoran Dragišić gostujući u emisiji Puls BN televizije.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Milan

05.11.2021 01:09

Jedino resenje prijevremeni izbori na vlast staviti Jelenu Trivic Nebojsu Vukanovica i njihove saborce da drzava neide u provaliju

ODGOVORITE
Name

re

05.11.2021 07:25

Sta pradedo ti se zvao Milan? Jos samo da odes na tavan i potrazis ikonu i to je to.

Name

B.luka

05.11.2021 05:10

Samo smjeniti izdajnika Burlu,i sve se smiri.

ODGOVORITE
Name

Orhan

05.11.2021 06:41

Otkad su to tako bitni odnosi Burle i nekog tamo stranog turiste?

ODGOVORITE
Name

Sasa

05.11.2021 08:21

Svi znaju da je problem u vodji najace stranke al niko nista ne poduxima

Name

Boro

05.11.2021 06:56

Nema tu nikakvih varnica on je njihov covjek oni ga i drze na vlasti. Treba im izdajnik koji ce sve da unisti.

ODGOVORITE
Name

Mostarac

05.11.2021 06:57

Ne razumijem, šta šmit ima sa dodikom, nije čovjek ni progovorio

ODGOVORITE
Name

Sergej E.

05.11.2021 07:46

Sve nadležnosti se mogu vratiti isto kako su i predate. Tako kaže dejtonski sporazum ali je problem što se političarima u federaciji to ne dopada. Vraćanje nadležnosti može da uradi i opozicija republike srpske, nije dodik bogom dan za sve. Gospodin šmit bi se uskoro mogao vratiti u njemačku i da za njim kina i rusija prospu bokal vode. Nego narode, vlast moramo mijenjati jer se i prilike u čitavom svijetu mijenjaju. Ima u opoziciji kadrova za promjene samo narode u pamet.

ODGOVORITE
Name

SNSDC

05.11.2021 08:02

Sve postivam svoje uzivam ...

ODGOVORITE
Name

Vitomir Dodik

05.11.2021 08:09

Veselo je sve selo ...

ODGOVORITE
Name

Perica-Milord Dodig

05.11.2021 08:14

Sve postivam, svoje uzivam ...

ODGOVORITE