Морају се смирити варнице на релацији Додик - Шмит

"Да се не би продубила криза, морају се смирити варнице на релацији Додик - Шмит, сматра професор Зоран Даргишић. И додаје, да питање опстанка Српске није само политичко и партијско, већ опште национално.

Република Српска 04.11.2021 | 22:47
Морају се смирити варнице на релацији Додик - Шмит

- Став Милорада Додика да му не треба опозиција да би ријешио тренутну политичку кризу у којој се налази Република Српска, доживљавам више као политички маркетинг, а мање као одговорно државничко понашање, изјавио је професор Факултета безбједности из Београда, Зоран Драгишић , гостујући у емисији Пулс БН телевизије.

Он каже да опасност по Републику Српску представља извјештај Високог представника Кристијана Шмита који се нашао на столу моћника.

"Да се не би продубила криза, морају се смирити варнице на релацији Додик - Шмит, сматра професор Зоран Даргишић. И додаје, да питање опстанка Српске није само политичко и партијско, већ опште национално.

"Оно што је мени запарало уши када је ова ситуација која је сада, коју морамо окарактерисати као кризну, јер она то јесте, гдје је Додик рекао да њему опозиција не треба, Дакле, узмимо само један други примјер да је предсједник Вучић позвао све актере у Србији на заједничке разговоре везано за Косово и Метохију. Тада су сви политички актери у Србији позвани и парламентрани и ван парламентарне политичке парије и универзитетски професори, невладине организације, научна стручна удружења. Вучић је по питању Косова направио најшире могуће консултације.

Тај став, мени не треба опозиција, ја ћу све што треба да се уради, урадити, јер имам већину и то је политички легитиман став, али ја га више доживљавам као политички маркетинг него као одговорно државничко понашање.“ , поручио је професор Зоран Драгишић.

За превазилажење тренутне кризе, важан је, каже он, став укупне политичке и интелектуалне јавности у Републици Српској, која има само једног пријатеља, а то је Србија. И зато би Милорад Додик требао више слушати и уважавати савјете предсједника Србије Александра Вучића.

„Мислим да би у овој ситуацији било веома важно да по питању Републике Српске и догађаја у БиХ предсјеник Вућић преузме једну дипломатску офанзиву и да господин Додик и власти у Републици Српској више послушају оно што им господин Вучић говори, јер уколико Шмит нема проблема са комуникацијом у Београду, нема проблема у комуникацији са Александром Вучићем онда се бојим да овдје постоји неки проблем“, изјавио је професор Драгишић.

Према његовим ријечима, прича Милорада Додика о враћању надлежности са државног ниова на ниво ентитета је нереална, посебно када је ријеч о војсци, сматра професор Драгишић.

"Оно што сте једном пренијели као надлежност на федералани ниво, заједнички ниво, то се послије тога јако тешко враћа", каже Драгишић. И додаје да када је у питању војска и створене јединствене Оружане снаге да ће бити готово немогуће,да се то поново врати на ентитетске нивое.

!Криза у којој се Српска тренутно налази није као она из деведесетих, али постоји страх да може таква постати, уколико се не отвори дијалог власти са свим странкама, као што је то у Србији учинио Александар Вучић по питању Косова и Метохије", закључио је професор Зоран Драгишић гостујући у емисији Пулс БН телевизије.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Милан

05.11.2021 01:09

Једино ресење пријевремени избори на власт ставити Јелену Тривиц Небојсу Вукановица и њихове саборце да дрзава неиде у провалију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.11.2021 07:25

Ста прадедо ти се звао Милан? Јос само да одес на таван и потразис икону и то је то.

Name

Б.лука

05.11.2021 05:10

Само смјенити издајника Бурлу,и све се смири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орхан

05.11.2021 06:41

Откад су то тако битни односи Бурле и неког тамо страног туристе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

05.11.2021 08:21

Сви знају да је проблем у водји најаце странке ал нико ниста не подуxима

Name

Боро

05.11.2021 06:56

Нема ту никаквих варница он је њихов цовјек они га и дрзе на власти. Треба им издајник који це све да унисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

05.11.2021 06:57

Не разумијем, шта шмит има са додиком, није човјек ни проговорио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сергеј Е.

05.11.2021 07:46

Све надлежности се могу вратити исто како су и предате. Тако каже дејтонски споразум али је проблем што се политичарима у федерацији то не допада. Враћање надлежности може да уради и опозиција републике српске, није додик богом дан за све. Господин шмит би се ускоро могао вратити у њемачку и да за њим кина и русија проспу бокал воде. Него народе, власт морамо мијењати јер се и прилике у читавом свијету мијењају. Има у опозицији кадрова за промјене само народе у памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСДЦ

05.11.2021 08:02

Све постивам своје узивам ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витомир Додик

05.11.2021 08:09

Весело је све село ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица-Милорд Додиг

05.11.2021 08:14

Све постивам, своје узивам ...

ОДГОВОРИТЕ