"Čuvamo kulturno nasleđe i sve ono što je Višnjićev amanet"

“Višnjićevim danima” Bijeljina čuva svoje kulturno nasleđe i sve ono što nam je Filip Višnjić ostavio u amanet”, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Republika Srpska 04.11.2021 | 22:33
"Čuvamo kulturno nasleđe i sve ono što je Višnjićev amanet"

U Bijeljine je povodom 28. “Višnjićevih dana” održana svečena akademija u čast velikog narodnog pjesnika koji je svojim djelom zadužio ne samo Semberce nego i čitav srpski narod.

Srbi Filipa Višnjića proslavljaju već 150 godina, a Srbi njegovog vremena su znali da je on jedna od centralnih figura srpske kulture i duhovnosti. Ideja otadžbine prvi put se javlja u njegovim pjesmama.

Saša Кnežević sa Filozofskog fakulteta Pale, je besjedeći o velikanu srpske epske poezije poručio da je Filip Višnjić bio junak koji je oko sebe sabirao raju i sirotinju, koju je proslavljao, a da Srbi mogu da uče iz njegovih stihova o čojstvu, junaštvu i ljubavi prema bližnjem.

Istakao je da je Višnjić prvi koji je iskoračio iz kanona srpske epike.

“Bez obzira što je bio nepismen i slijep imao je ideje u kojim su se ljudi tog vremena prepoznavali, a te ideje su i danas žive. To su neke čudesne ideje koje epska poezija prije njega nije poznavala. To je ideja protivničkih majki koje plaču za svojom djecom, a za kojima plače i on.”

Slaviša Mikić, predsjednik Gradskog odbora SKPD “Prosvjeta”, naglasio je da je Filip Višnjić, pored Kneza Ive od Semberije, jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti sa ovih prostora koja je najviše zadužila narod Semberije.

“Njegovo stvaralaštvo i njegov rad se uzimaju kao polazna osnova za istorijsku nauku. Mnoge istorijske hipoteze su zasnovane na temama iz Filipovih pjesama, na likovima i događajima koje on obrađujeme i o kojima pjeva“.

Mikić rekao je da su na svečanoj akademiji u Centru za kulturu "Semberija" prikazane i najveće gusle na svijetu duge tri metra i koje su upisane u Ginisovu knjigu rekorda. Ove gusle su izradili duborezac Dušan Stevanović i guslar Vukan Đuka.

“Višnjićevim danima” Bijeljina čuva svoje kulturno nasleđe i sve ono što nam je Filip Višnjić ostavio u amanet”, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Mi smo već ponosni na to što se Filip Višnjić vezuje za Bijeljinu i što se njegov lik, pored Kneza Ive od Semberije, nalazi na grbu grada. To znači da je on jedan od velikih ponosa Bijeljine”.

Petrović je istakao da je manifestacija “Višnjićevi dani” ono što će buduće generacije njegovati.

U okviru "Višnjićevih dana" koji će trajati do 8. novembra biće organizovane izložbe, književne večeri, naučni skupovi, muzičko-scenski događaji, takmičenja recitatora i besjednika, te susreti mladih pjesnika.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Guslanjem

05.11.2021 09:20

...do glasova... Dosadilo više! Mlade ne zanima prošlost već budućnost!

ODGOVORITE
Name

Re

05.11.2021 18:13

Podrska ljubisi petrovicu

ODGOVORITE