"Чувамо културно наслеђе и све оно што је Вишњићев аманет"

“Вишњићевим данима” Бијељина чува своје културно наслеђе и све оно што нам је Филип Вишњић оставио у аманет”, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Република Српска 04.11.2021 | 22:33
"Чувамо културно наслеђе и све оно што је Вишњићев аманет"

У Бијељине је поводом 28. “Вишњићевих дана” одржана свечена академија у част великог народног пјесника који је својим дјелом задужио не само Семберце него и читав српски народ.

Срби Филипа Вишњића прослављају већ 150 година, а Срби његовог времена су знали да је он једна од централних фигура српске културе и духовности. Идеја отаџбине први пут се јавља у његовим пјесмама.

Саша Кнежевић са Филозофског факултета Пале, је бесједећи о великану српске епске поезије поручио да је Филип Вишњић био јунак који је око себе сабирао рају и сиротињу, коју је прослављао, а да Срби могу да уче из његових стихова о чојству, јунаштву и љубави према ближњем.

Истакао је да је Вишњић први који је искорачио из канона српске епике.

“Без обзира што је био неписмен и слијеп имао је идеје у којим су се људи тог времена препознавали, а те идеје су и данас живе. То су неке чудесне идеје које епска поезија прије њега није познавала. То је идеја противничких мајки које плачу за својом дјецом, а за којима плаче и он.”

Славиша Микић, предсједник Градског одбора СКПД “Просвјета”, нагласио је да је Филип Вишњић, поред Кнеза Иве од Семберије, једна од најзначајнијих историјских личности са ових простора која је највише задужила народ Семберије.

“Његово стваралаштво и његов рад се узимају као полазна основа за историјску науку. Многе историјске хипотезе су засноване на темама из Филипових пјесама, на ликовима и догађајима које он обрађујеме и о којима пјева“.

Микић рекао је да су на свечаној академији у Центру за културу "Семберија" приказане и највеће гусле на свијету дуге три метра и које су уписане у Гинисову књигу рекорда. Ове гусле су израдили дуборезац Душан Стевановић и гуслар Вукан Ђука.

“Вишњићевим данима” Бијељина чува своје културно наслеђе и све оно што нам је Филип Вишњић оставио у аманет”, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

“Ми смо већ поносни на то што се Филип Вишњић везује за Бијељину и што се његов лик, поред Кнеза Иве од Семберије, налази на грбу града. То значи да је он један од великих поноса Бијељине”.

Петровић је истакао да је манифестација “Вишњићеви дани” оно што ће будуће генерације његовати.

У оквиру "Вишњићевих дана" који ће трајати до 8. новембра биће организоване изложбе, књижевне вечери, научни скупови, музичко-сценски догађаји, такмичења рецитатора и бесједника, те сусрети младих пјесника.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гуслањем

05.11.2021 09:20

...до гласова... Досадило више! Младе не занима прошлост већ будућност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2021 18:13

Подрска љубиси петровицу

ОДГОВОРИТЕ