Završena sjednica Doma naroda, odbačen dnevni red

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacili su više od 40 tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici nakon što su delegati Kluba Srba glasali protiv uz izuzetak nekoliko tačaka kada su bili suzdržani.

Bosna i Hercegovina 11.06.2020 | 18:03
Završena sjednica Doma naroda, odbačen dnevni red

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) prisustvovao je sjednici, ali nije glasao na šta je upozorio delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), ali ostao je pri stavu da neće glasati ni za jednu od tačaka dnevnog reda.

Inače, Bosić ovim poštuje odluku NSRS koja je obavezala srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da ne glasaju dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH u kome neće biti stranaca.

Bosić je prije nekoliko dana tražio od predsjednika NSRS da ga obavjesti ako je došlo o promjeni tog zaključka s obzirom na ponašanje ostalih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Odbačena je i delegatska inicijativa Bećirovića da se u roku od 30 dana pred delegatima nađe Informacija Savjeta ministara BiH o zabrinjavajućem iseljavanju stanovništva Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.

Nije usvojena ni inicijativa delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića kojom traži od Savjeta ministara BiH da u roku od 120 dana izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je tu inicijativu podnio u ime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su izradili preporuka za izmjene tog zakona i koje su u julu 2017. godine dostavljene nadležnim institucijama BiH, a o kojem se oni nisu oglasili.

Davanjem saglasnosti na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora, okončana je sjednica Doma naroda PSBiH i planirano je da naredna bude održana 25. juna.  

(BN/Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BanjaLukaCevap

11.06.2020 16:24

Čim SNSD dobije pare, odmah nastavlja sa blokadama,srbovanjem i proglašavanjem za izdajice sve koji ne misle kao oni....njima stvarno treba ukunuti dotok para,Špirić bi prvi razgulio...užas, dok preko javnih nabavki kradu veliki novac,nas prave budalama i blokiraju sve,jer u suštini ne znaju ništa pozitivno ni uraditi.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

11.06.2020 16:42

Sve je to uz podršku EU, USA i OHR-a.

Name

Drina

11.06.2020 16:26

Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine umjesto da stite interese drzave, neki stite interese pojedinih regija drzave, a vise susjedne drzave. Sa takvim idiotima nikad nece napredovati, ne samo BiH kao drzava, nema napretka ni Republici Srpskoj, jer odmah jedni druge pocnu kociti.

ODGOVORITE
Name

4d

11.06.2020 16:40

Objasni sto nebi stitili kada Nas je 90%,drzavljani te zemlje,znam o cemu pises,alija je potpisao,poz

Name

kubanac

11.06.2020 17:21

DOM NARODA BiH nije odrađen po Ustavu BiH i treba ga revidiriti ili ugasiti . Ubacili su tu opet predstavnike politickih stranaka kao u Predstavnicki dom ,umjesto predstavnike naroda i građana . Napr. mozete biti jedan od naroda, a da u tom Domu Naroda nemate svog predstavnika - iako biste ga morali imati po Ustavnoj definiciji ..... Ovakav Dom Naroda BiH je samo kočničar svega i svačega .

ODGOVORITE