Srbija: Počeli sa radom kafići i restorani

Muzika i žamor se polako vraćaju na omiljenim mestima za ispijanje kafe u prestonici. Kafići i restorani su danas zvanično počeli da rade posle duže pauze zbog vanrednog stanja i korona virusa.

Srbija 04.05.2020 | 14:06
Srbija: Počeli sa radom kafići i restorani

Reporteri "Blic" obišli su danas najpopularnija mesta za prvu jutarnju kafu u Beogradu i uverili se u to da su ugostitelji ispoštovali sva propisana pravila za zaštitu, kako osoblja, tako i gostiju.

Lokali na Obilićevom vencu nisu bili puni, kao što je to uobičajeno za ovo doba godine. Razmak od dva metra između stolova se striktno poštuje. Oni koji su se odlučili da popiju kafu u svom omiljenom kafiću uglavnom sede sami, dok oni koji su u društvu zauzeli su položaj koji odgovara propisanim merama. 

- Jedva sam čekala da izađem i popijem kafu, to mi je mnogo nedostajalo. Ovako je bolje i sve je u redu, osećam se bezbedno i zaštićeno – kaže za "Blic" jedna sugrađanka koja je rešila da ovog prepodneva uživa na suncu na svom omiljenom mestu u gradu.

U svakom lokalu zauzeto je tek po nekoliko stolova, da li zato što je tek prvi dan od popuštanja mera i otvaranja kafića ili se Beograđani ipak nisu skroz opustili te se i dalje ponašaju obazrivo.

Ugostitelji su spremni dočekali ponovno otvaranje kafića i restorana. Na ulazima su postavljena dezinfekciona sredstva kako za ruke tako i ona u vidu sunđera kroz koja se dezinfikuje obuća. 

- Nosimo vizire, rukavice, imamo sredstva za dezinfekciju na svakom koraku. Poštujemo sve mere, kako konobari, tako i ljudi zaduženi za rad u kuhinji. Na samom ulazu smo istakli i preporuke za goste kako bi se zaštitili, a naša preporuka je da radije uzmu kafu za poneti, kako bi bilo što manje kontakta – objasnio je za "Blic" menadžer kafeterije dok nam je pokazivao sve mere koje su preduzeli u lokalu.

Iako su lokali otvorili vrata, ne samo bašte, već i unutrašnje delove kafića, stanovnici prestonice su se radije odlučivali da uživaju u zracima sunca i na svežem vazduhu. 

Ugostitelji su istakli da se strogo pridrižavaju svih propisanih pravila i da stolove dezinfikuju posle svakog gosta. Neki od njih su i izbacili iz upotrebe flaše za vodu koje se ne bacaju i koje su ranije koristili za uslugu svakog gosta.

Restorani su takođe otvorili svoja vrata, ali goste u nekim od njih nismo zatekli. 

- Sve je spremno za rad, primenili smo se propisane mere i čekamo prve goste – kažu za "Blic" iz jednog popularnog restorana u samom centru grada.

Ono u šta su se reporteri "Blica" uverili jeste da se život u prestonici polako vraća u normalu. Ulice i šetališta više nisu prazni, lokali se polako pune, a na licima stanovnika Beograda vidi se zadovoljstvo i sreća što ponovo mogu da uživaju u svojim starim navikama.

(Blic)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Radovan

04.05.2020 12:21

Javite burli da rade kafane

ODGOVORITE
Name

Karadzic

04.05.2020 12:23

Javi ti mami,pa da krene na posao

Name

Re Radovan

04.05.2020 15:24

Kod njih baste otvorene a kod nas duge cevi. Mora narod da kupi maske i rukavice iz humanitarne pomoci.

Name

Re Karadjic

04.05.2020 15:26

Burle samo zna prepisivati. Jesi li mu citao lekarski nalaz?

Name

Crni Gruja

04.05.2020 15:47

Klipani jedni, nije vam Burle kriv. Krivi ste vi koji za njega glasate.

Name

Tomi

04.05.2020 12:36

Sad ce i Burle otvorit kafice on sve kopira

ODGOVORITE
Name

Karadžić da ti velim

04.05.2020 13:30

Burle je jedan cova koji puno prepisuje. Pa zato da mu jave za kafane pa da moze prepisati.

Name

DM

04.05.2020 13:39

Ali mi moramo nositi maske.Kako piti kafu???

Name

Idiotizam

04.05.2020 12:49

To je idiotizam bez primjera. Kako možete istovremeno otvarati kafiće, a zadržavati policijski sat? Pa nije valjda da se virus samo noću šunja i čeka da nekoga zaskoči? Pa dali ste bre normalni?

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2020 13:28

Policijski sat ukidaju od cetvrtka... Informisi se malo

Name

Dzoo

04.05.2020 13:54

Serpe i poklopci odradise svoje boje se Vucicevi krenuce Srbija !

Name

Re Re

05.05.2020 05:19

Jeste, a kafančine već od juče. Informiši se malo. Koja budaletina prvo otvara kafane, a zadržava policijski sat/čas?

Name

Ale

04.05.2020 13:53

Kafići me ne zanimaju

ODGOVORITE
Name

Re:

04.05.2020 16:23

Никога нормалног не занимају кафанчуге. Ови кафански празноглавци су и направили зло. Ем лијено да себи скува кафу, ем глупо и ето одличног кластера. Треба мало памтити те фаце, које не могу без кафане, па их заобилазити.

Name

Gajba

04.05.2020 16:49

Ja jutros na autobuskoj u Zvorniku pio pivo.Mislim u nekom kaficu.

ODGOVORITE
Name

Tako je

04.05.2020 17:41

Ma da,sve je na mladima sada.Oni jedini i sjede nocu po kaficima.Pa da vidimo koliko su odgovorni

Name

izraelac

04.05.2020 22:39

dve trećine lokala neće opstati do kraja godine... odakle ljudima pare da sjede u kafanama i piju kafe? to bilo u vrijeme kad su radile neke firme koje sad neće nikad raditi.. onda bilo likova koji po kafanama završavali razni kriminal a sad njih nema.. il je ovo mamac za krimose pa kad krenu sa dilom nema da ih bude više... i studenti kojima su roditelji zadnje pare od usta odvajali sad nemaju novca... i beograd je živio od turizma kad su granice bile otvorene a sad to nema.. živjeli beograđani od utakmica punih tribina spota a sad tog nema.. nema ničega, tek pokoji lik izađe malo iz kuće da prošeta i da protegne noge... baš ste smiješni kad mislite da to što ponovo rade kafane nešto mijenja u životu.. totalno ste djetinjasti, recesija je opaka stvar, ne kontate gora od virusa

ODGOVORITE
Name

Re:

05.05.2020 01:10

Тако некако. Још народ није свјестан да ће се након свега живот тотално изокренути и да више ништа неће бити исто, колико се год неки трудили да пропагирају враћање на старо. Лично, мислим да ће неке позитивне вриједности да дођу до изражаја, а негативне да потону, тамо гдје им је и мјесто.

Name

Re izraelac

05.05.2020 05:22

Prijatelju, nešto brzo zaboravljaš ili si suviše mlad.? Svaka recesija prvo napuni kafane. Kafane i žive od bijede naroda.