Vučić: Srbija neće dati pristanak za promjenu Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Dejtonski sporazum ne može da se mijenja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promjenu Dejtona, ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvijek dobar.

Srbija 15.01.2020 | 15:44
Vučić: Srbija neće dati pristanak za promjenu Dejtonskog sporazuma

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi s razgovorom novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s turskim predslednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona", istakao je Vučić.

Predsjednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

"Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene", podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene Dejtona - mnogi koji govore o promjeni misle da promjene treba da idu u smjeru u smanjejna kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

"Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati", poručio je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragan

15.01.2020 14:54

Ovdje je tesko sta promjeniti, dajte nam EU Pasose i onda neka mjenjaju sta god hoce ..

ODGOVORITE
Name

Западна Србија

15.01.2020 15:04

ОДЛУКУ да се уништи Југославија званично је донео Вашингтон још 1974. године, у време Ричарда Никсона, а крвави део посла су обавиле западне обавештајне агенције на челу са ЦИА.

ODGOVORITE
Name

DD.15.1.2020

15.01.2020 15:06

Svaka čast presedniče,DOSOVCI bi za sat vremena prodali i Srpsku i Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Западна Србија

15.01.2020 15:07

- У америчком Конгресу републиканци су водили истрагу против Клинтонове администрације недуго после афере "Левински". Резултати истраге назване "Афера Иран-Босна", указују на то да је политику САД у БиХ лично одобрио Бил Клинтон на предлог Ентонија Лејка, тадашњег шефа америчке кровне обавештајне агенције (НСА). Главни оперативац стратегије на терену је био амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт, који је био заслужан за јачање иранског утицаја у БиХ. Галбрајт је из Хрватске, преко Шефка Омербашића, првог имама у Загребу, модификовао исламски војни фактор у БиХ.

ODGOVORITE
Name

Zapadna Srbija

15.01.2020 15:08

"Ja sam uvek mislio da je demokratija vladavina naroda, dok mi moj tavarišć Ruzvelt nije lucidno objasnio da je demokratija, zapravo vladavina američkog naroda". - Josif Staljin

ODGOVORITE
Name

Milan

15.01.2020 15:23

ZA R SRPSKU NE BRINI. BRINI O DODIKU.

ODGOVORITE
Name

Brle

15.01.2020 15:51

Kada te zapadna braca zaduze preko glave pristaces ti na mnogo gore stvari.

ODGOVORITE
Name

Hm

15.01.2020 16:00

Samo priča ,priča i još više priče.Sve državnici dok nedođe neko sa strane.Šarena laža i lizila o slobodi mišljenja.

ODGOVORITE
Name

Snezana

15.01.2020 16:02

Ovaj me toliko nervira. Ma brini se o sebi i svojoj drzavi, sta te se tice moja drzava oni koji su potpisali sporazum, njih odavno nema vise. Hoces da se mijesas u unutarnje stvari susjednig drzava. Dokle vise? O cemu pricas, to su laze za ljude u zabludi. Ja sam pravoslavka bosanka, moji preci su crnogorskog podrijetla i sta sad? Demagogija cista.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

15.01.2020 16:29

Neće dati pristanak?! A ko te bita, Srbija je u Daytonskom sporazumu, tj Milošević, potpismik kao predstavnik srpskog naroda, jednog od tri naroda učesnika sukoba u BIH. Daytonski sporazum se sastoji od obaveza, a ne od prava i tumačenja ala Dodik. Sa tim potpisom smo dobili RS kao entitet i izgubili svaku drugu mogućnost. Što prije naši političari to shvate i puste narod u srpskoj da se dogovori i počne živeti, jer ovo sve je samo ne život, a svakim danom sve gore i gore.

ODGOVORITE