Вучић: Србија неће дати пристанак за промјену Дејтонског споразума

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да Дејтонски споразум не може да се мијења мимо договора сва три конститутивна народа у БиХ, као и да Србија неће дати пристанак на промјену Дејтона, али да сви могу да разговарају, јер је сваки разговор увијек добар.

Србија 15.01.2020 | 15:44
Вучић: Србија неће дати пристанак за промјену Дејтонског споразума

Вучић је тако одговорио на питање у вези с разговором новоизабраног предсједника Хрватске Зорана Милановића с турским предследником Реџепом Тајипом Ердоаном, који се, према писању појединих хрватских медија, односио на ревизију Дејтонског мировног споразума.

"Свако има право да разговара о различитим темама, сваки разговор је лековит и добар и немам ништа против да разговарају. Позиција Србије је да нема нових решења без договора три конститутивна народа, а то значи да и Срби морају да буду питани и да прихвате то. Без Срба неће бити промене Дејтона", истакао је Вучић.

Предсједник је поручио да је Србија за стриктно поштовање Дејтонског споразума.

"Биће много, много тешко да нас убеде у промене", подвукао је Вучић.

Он је појаснио да је јасно у ком смјеру би ишле те промјене Дејтона - многи који говоре о промјени мисле да промјене треба да иду у смјеру у смањејна компетенција и прерогатива РС и стварање функционалне државе у којој Република Српска као ентитет не би имала надлежности које има данас.

"Позиција Србије је јасна - сви могу да разговарају са свима, то је увек добро, али да се Дејтонски споразум суштински мења - само ако се сагласе сва три народа, и Срби. Србија свој пристанак на било какву промену неће дати", поручио је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

15.01.2020 14:54

Овдје је теско ста промјенити, дајте нам ЕУ Пасосе и онда нека мјењају ста год хоце ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западна Србија

15.01.2020 15:04

ОДЛУКУ да се уништи Југославија званично је донео Вашингтон још 1974. године, у време Ричарда Никсона, а крвави део посла су обавиле западне обавештајне агенције на челу са ЦИА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД.15.1.2020

15.01.2020 15:06

Свака част преседниче,ДОСОВЦИ би за сат времена продали и Српску и Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западна Србија

15.01.2020 15:07

- У америчком Конгресу републиканци су водили истрагу против Клинтонове администрације недуго после афере "Левински". Резултати истраге назване "Афера Иран-Босна", указују на то да је политику САД у БиХ лично одобрио Бил Клинтон на предлог Ентонија Лејка, тадашњег шефа америчке кровне обавештајне агенције (НСА). Главни оперативац стратегије на терену је био амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт, који је био заслужан за јачање иранског утицаја у БиХ. Галбрајт је из Хрватске, преко Шефка Омербашића, првог имама у Загребу, модификовао исламски војни фактор у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западна Србија

15.01.2020 15:08

"Ја сам увек мислио да је демократија владавина народа, док ми мој таваришћ Рузвелт није луцидно објаснио да је демократија, заправо владавина америчког народа". - Јосиф Стаљин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.01.2020 15:23

ЗА Р СРПСКУ НЕ БРИНИ. БРИНИ О ДОДИКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

15.01.2020 15:51

Када те западна браца задузе преко главе пристацес ти на много горе ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

15.01.2020 16:00

Само прича ,прича и још више приче.Све државници док недође неко са стране.Шарена лажа и лизила о слободи мишљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снезана

15.01.2020 16:02

Овај ме толико нервира. Ма брини се о себи и својој дрзави, ста те се тице моја дрзава они који су потписали споразум, њих одавно нема висе. Хоцес да се мијесас у унутарње ствари сусједниг дрзава. Докле висе? О цему прицас, то су лазе за људе у заблуди. Ја сам православка босанка, моји преци су црногорског подријетла и ста сад? Демагогија циста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.01.2020 16:29

Неће дати пристанак?! А ко те бита, Србија је у Даyтонском споразуму, тј Милошевић, потписмик као представник српског народа, једног од три народа учесника сукоба у БИХ. Даyтонски споразум се састоји од обавеза, а не од права и тумачења ала Додик. Са тим потписом смо добили РС као ентитет и изгубили сваку другу могућност. Што прије наши политичари то схвате и пусте народ у српској да се договори и почне живети, јер ово све је само не живот, а сваким даном све горе и горе.

ОДГОВОРИТЕ