Kravica: Pomen za 158 Srba ubijenih na Božić

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici, kod Bratunca, danas je služen parastos za 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage na Božić, 7. januara 1993. godine.

Republika Srpska 05.01.2020 | 14:09
Kravica: Pomen za 158 Srba ubijenih na Božić

Prethodno je izveden komemorativni program, a delegacije su položile cvijeće kod centralnog spomenika u Kravici podignutog za 3.267 Srba iz regije Birač koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Cvijeće je položio izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske Boško Tomić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić, brojne opštinske, regionalne i republičke delegacije organizacija proisteklih iz rata, te načelnici opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i Srebrenice Mladen Grujičić.

Tomić je rekao da istina o srpskoj borbi i stradanju teško prodire u svijet i da se stalno mora podsjećati na žrtve koje je srpski narod dao za slobodu u proteklom ratu u BiH.

"Moramo stalno ukazivati na nepravdu koju je Zapad nanio srpskom narodu i boriti se za istinu. Sreća je da u posljednje vrijeme sve više poznatih ličnosti i stručnjaka u svijetu počinje da shvata karakter rata u BiH, što dovodi do širenja istine da su sva tri naroda stradala, da su i Srbi žrtve, a ne samo muslimani kako je zapadni svijet tumačio", rekao je Tomić.

On je istakao da objavljivanje britanskih dokumenata o Srebrenici pokazuje da su Srbi neopravdano osuđeni za nešto što nisu počinili i da se mora nastaviti borba da se ta nepravda barem djelimično ispravi.

Graonić je rekao da se mora nastaviti sa dokazivanjem istine o karakteru rata u BiH i velikim srpskim stradanjima, posebno u Podrinju, za koja niko nije odgovarao, a riječ je uglavnom o civilnim žrtvama.

"Ta borba za pravdu i prenošenje sjećanja na mlađe generacije o srpskoj borbi i stradanju za slobodu mora biti stalni zadatak institucija Republike Srpske", rekao je Graonić.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović pozvao je prisutne da ne zaboravljaju žrtve iz Kravice i sve one koji su dali živote za Republiku Srpsku.

On je istakao da je Srpska garancija slobode srpskom narodu sa lijeve strane rijeke Drine.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Bratunac Zoran Gvozdenović rekao je da ohrabruje objavljivanje britanskih dokumenata koji pokazuju da nije bilo planiranog zločina u Srebrenici, ali da je sramota što za srpske žrtve sa ovog područja niko nije i izgleda ni neće odgovarati pred Sudom BiH.

"Međutim, najteža je Božija kazna koja uvijek stigne one koji su počinili zločine", rekao je Gvozdenović.

Tonka Milošević iz Kravice, kojoj je ubijeno više članova porodice, kaže da teško može da opiše kako je izgledalo božićno jutro u Kravici 1993. godine.

"Pucalo je sa svih strana. Nekako se formirao zbjeg i krenuli smo kroz smetove prema Drini. Bilo je i ranjenih i djece u koloni koja se sporo kretala, ali smo nekako prešli brda i stigli do Drine odakle smo evakuisani u Srbiju i tako se spasili", prisjeća se Miloševićeva.

Radmila Nikolić, koja je izgubila supruga, brata i još deset članova porodice u Kravici prije 27 godina, prisjeća se napada na ovo selo.

Ona kaže da se pucalo sa svih strana i da su muslimanski vojnici, kada su vidjeli da grupe civila bježe, dobili naredbu da obustave pucnjavu i štede municiju i da civile hvataju žive i kolju.

Nikolićeva je naglasila da su članovi porodica ubijenih Srba izgubili povjerenje u rad pravosuđa BiH.

"Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna", poručila je Miloševićeva.

Etničko čišćenje Srba započeto u aprilu 1992. godine i uništavanje svega što je srpsko, muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, nastavile su tokom cijele 1992. i početkom 1993. godine.

Nakon brojnih zločina počinjenih u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca, Orićeve snage su svoj ratni pohod nastavile 1993. godine kada su na pravoslavni Božić upale u Kravicu i ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Porodice poginulih i srpski narod je ogorčen zbog nepravde koju sprovodi pravosuđe BiH, ignorišući srpska stradanja.

Ni optužnicom prema kojoj je suđeno Naseru Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju.

Za zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju osuđena su samo dvojica muslimanskih vojnika i to za tri pojedinačna ubistva. 

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Vuk

05.01.2020 13:22

U ratu Srbi nisu nikad na njihov praznik napadali, a oni su nama na naše praznike činili najveće zločine. Tako je bilo i u Drugom sv. ratu. Srbi to ne mogu i neće zaboraviti.

ODGOVORITE
Name

Joja

05.01.2020 13:27

Kakav sud takva i drzava ako Bog da to ce se raspasti ...

ODGOVORITE
Name

Burke

05.01.2020 14:57

Prije ćeš se ti raspasti-vjeruj mi.

Name

bijeljina

05.01.2020 13:33

Ovo je propaganda za babinog zucu i resa iz sarajeva toje srbska propaganda kada i munira laju na sva zvona a gdesu sada da osude zlocinca nasera horica i njegove sluge trebamu covic dati orden kolajnu za verne sluge ustaske

ODGOVORITE
Name

Trola

05.01.2020 14:13

Neka im je vječna slava!

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

05.01.2020 15:28

To je nama naša borba dala. Opet treba glasati za Milorada koji kleči pred žutim babinim.

Name

Idi bre Kojiću kući

05.01.2020 14:26

Eto posla za onaj vladin centar za ratne zločine. Za onog bledunjavog i bledolikog Kojića i silesiju honoraraca, vojnih penzionera, članova kluba ražalovanih oficira iz ulice Nkole Pašića. Novce duple primaju, glavom klimaju, jedni druge čuvaju, ništa ne radu. Rok trajanja im je davno istekao.

ODGOVORITE
Name

Kravica

05.01.2020 15:13

Mogao se neko od srpskih zvanicnika udostojiti i doci da oda pocast srpskim zrtvama, a ne da salju kojekakve izaslanike i pomocnike. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Ovako

05.01.2020 17:18

Da znaju za sramotu ne bi radili tako kako rade!

Name

Zlocinci

05.01.2020 17:27

Neljudi, poslednji sljam ljudske vrste.

ODGOVORITE