Počela popuna radnih tijela Doma naroda BiH

Klub delegata iz srpskog naroda dostavio je imena svojih kandidata za članstvo u komisijama Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Državnim zakonodavcima ostaje još samo da izaberu zajednička radna tijela oba doma PSBiH nakon čega će bitiomogućeno normalno funkcionisanje zakonodavne vlasti BiH.

Bosna i Hercegovina 28.11.2019 | 12:02
Počela popuna radnih tijela Doma naroda BiH
Predsjednik Kluba delegata iz srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović potpisao je Prijedlog za imenovanje članova stalnih komisija u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH čime je nastavljen proces deblokiranja rada Parlamentarne skupštine BiH.

U prijedlogu koji je dostavljen danas članovima Kolegija Doma naroda PSBiH Draganu Čoviću, Nikoli Špiriću i Bakiru Izetbegoviću za članove Ustavnopravne komisije predloženi su delegati SNSD-a Sredoje Nović i Lazar Prodanović.

Za članove Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije predloženi su Dušanka Majkić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a, dok će Nikola Špirić (SNSD) i Dušanka Majkić popuniti Komisiju za finansije i budžet.

U narednom periodu Zajednički kolegij kojeg čini rukovodstvo Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH trebalo bi postići dogovor i o zajedničkim komisijama oba doma PSBiH.

Riječ je o zajedničkim komisijama za odbranu i sigurnost BiH, nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, evropske integracije, administrativne poslove i za ljudska prava.

U ovom kontekstu posebno je važno kompletiranje Zajedničke komisija za nadzor nad radom OBA-e bez koje nije moguće izvršiti imenovanje novog direktora te agencije, jer je mandati generalnom direktoru, njegovom zamjeniku i glavnom inspektoru istekao 19. novembra 2019. godine.

Parlament BiH bio je u blokadi više od jedne godine sve dok u Predsjedništvu nisu usaglasili potrebni dokument u vezi puta BiH u NATO i imenovanja mandatara za sastav novog Savjeta ministara BiH.

(BN/Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Мирослав

28.11.2019 11:20

Чиме се овај Новић бави кад је оволико задужио Додика да је увјек доле у СА или можда нешто зна.

ODGOVORITE
Name

Vide

28.11.2019 11:28

Pogledaj Dušanke Majkić kako joj je drago. Misli Dušanka sada sam ja zastupnik a nekad kad sam čuvala krave po Podvidači kod Sanskog Mosta.

ODGOVORITE
Name

masala

28.11.2019 11:53

Nemojte Spirica blizu para otići će u zatvor !!!

ODGOVORITE
Name

Zato se i smjeskaju i otimaju

28.11.2019 13:16

Pa znaju oni da nema vladavine prava.