Amerika će biti prisutnija u BiH

Politički analitičar Dušan Janjić tvrdi da će SAD u narednom periodu biti sve prisutnije na Balkanu jer se, kako objašnjava, u Vašingtonu već godinama ponavlja to da postoje "nezavršeni poslovi u BiH i na Kosovu".

Bosna i Hercegovina 08.05.2019 | 13:59
Amerika će biti prisutnija u BiH
Politički analitičar Dušan Janjić tvrdi da će SAD u narednom periodu biti sve prisutnije na Balkanu, posebno u BiH i na Kosovu.

Komentarišući za Insajder sve učestalije posjete visokih američkih zvaničnika BiH, Janjić ističe da se u Vašingtonu već godinama ponavlja to da postoje "nezavršeni poslovi u BiH i na Kosovu".

- To je konstanta u američkoj spoljnoj politici i tu nema ništa novo. Ko god da je mislio će Amerikanci dići ruke od BiH nije imao dobru procjenu. Ova sadašnja republikanska administracija, koja u ogromnoj mjeri zavisi od vojske i američkog vojnoindustrijskog kompleksa, posebno ne smije da dozvoli da se uruši nešto što oni smatraju najvećim rezultatom američke spoljne politike u posljednjih nekoliko decenija. Takođe je vidljivo i to da Donald Tramp želi da ubrza procese kako bi mogao da optuži demokrate da su izgubili 20 godina u BiH, a da je on riješio problem. SAD će sve više i sve intenzivnije biti prisutne u regiji, a jedan od ciljeva je da se spriječi bilo kakva mogućnost oružanih sukoba, kao i sukoba niskog intenziteta - kaže Janjić.

Kao razloge za snažniji angažman SAD u BiH Janjić ističe dvije stvari, koje, prema njegovim riječima, "bodu oči" administraciji u Vašingtonu: prva je jačanje ruskog uticaja u regiji dok kao drugi problem on navodi migrantsku krizu i opasnost od ulaska radikalnih islamista sa ratišta na Bliskom istoku u Evropu.

Osvrćući se na sve očiglednije pritiske i zahtjeve da BiH nastavi približavanje NATO, čemu se najoštrije protivi predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, Janjić ocjenjuje da je "pohvalno to što je Dodik jasnu zauzeo stranu", ali se, prema njegovim riječima, to može smatrati i "gubitničkom politikom".

- Jasno je da je Dodik stao na rusku stranu i on već dugo ne zavisi samo od sebe, već se stavio u ruke Rusije. BiH se trenutno drži vojne neutralnosti samo zbog pritiska Republike Srpske, a ne odlukom većine građana kakva je, recimo, situacija u Srbiji. Kad bi došlo do izjašnjavanja građana BiH većina bi vjerovatno bila za ulazak u NATO. Mislim da će to pitanje morati da se rješava političkim putem i da članstvo u NATO trenutno neće biti prioritet ali će se za dvije ili tri godine pokazati da bez toga nema ulaska u EU. Tu se postavlja i pitanje ko će i dokle će predstavljati Republiku Srpsku u tom procesu - zaključuje Janjić.

BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

realno

08.05.2019 12:16

Naravno da se bez Nato nemoze ni u EU. Mislim da to svima treba biti jasno. Samo vi dalje kocite da vidimo dokle ce te postici. Svakako ne daleko, samo jos malo i kraj je.

ODGOVORITE
Name

Ekspert

08.05.2019 12:26

Od ovih eksperta boli glava.Cuj bice prisutnija.Bice odsutnija.Velika pamet.

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2019 14:47

Takvi nam drug i vode politiku. Moj drug koi je osnovnu uspio redovno zavrsiti i nista vise. Nakupovala mu stranka škole eno ga majkami Magistar POLITOLOGIJE i ugledni lokalni politicar, a zna dobro i kravatu vezati. E neka mi neko objasni sta je konkretno zavrsio posto ja to nemogu skontati sa petim stepenom. Hahaha. Davno je meni prof.dr. Žara rekao. Bježi iz grada u kojem nema desetak kranova...

Name

Jeff

17.07.2019 15:04

Mislis na Mirka Blagojevica ,Trivinog ?

Name

007 Бонд

08.05.2019 12:29

Ови српски ,,аналитичари'' као нешто анализирају, и онда се 12 месеци касније покаже да су тотално погрешили! И опет их није срамота, и опет не изгубе ,,лиценцу'', већ наставе по старом (наставе и даље да греше).

ODGOVORITE
Name

Milan

08.05.2019 13:25

Malo sutra ce biti prisutnija, nikada vise nece biti onako angazovana kao prije 20 godina jer imaju i drugi svjetski igraci. Uz to jos oni izmedju sebe imaju bukvalno rat na relaciji demokrate i republikanci tako da se oni moraju posvetiti vise sebi nego ikada do sada.

ODGOVORITE
Name

Boro_Zvornik

08.05.2019 14:02

Dok je Amerika bila prisutna ovde i bilo je nekog zivota. Sad kad su se umirli, prepustili ovim nasim bolesnicima da rade sta hoce i trckaraju oko Rusa sve propada eksponencijalno.

Name

Re

08.05.2019 14:11

Eeeee baš jel tako.

Name

Re

08.05.2019 15:28

Hahaah, drugi igrači. Je li ovi što te toliko vole, pa ti oružje iz ljubavi prodaju?

Name

Knin1974

08.05.2019 13:59

Konacno jedan realan komentar. Nema ni jedne clanice EU da nije u NATOu, i to se nece promjeniti. Odlaganjem clanstva u NATO samo se gubi vrjeme, evidento je da cemo morati uci jer su alternative katastrofa.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

08.05.2019 14:40

? ... Швајцарска није ни у ЕУ, а ни у НАТО-у. Аустија јесте у ЕУ, али није у НАТО-у. Ирска је у ЕУ, није у НАТО-у. Норвешка је у НАТО-у, а није у ЕУ. Шведска није у НАТО-у, али је у ЕУ. Финска је у ЕУ, али није у НАТО-у.

Name

Re 007

08.05.2019 15:42

E Bonde našao si sa kim ćeš se porediti

Name

Re Re 007

09.05.2019 02:38

E moj Re, i te kako je Bond dobro rasturio vašu pričicu "bez NATO nema u EU" ili "bez NATO nema ekonomskog napretka". A hoćeš nekoga s kim se možemo porediti? Šta kažeš na Hrvatsku koja je članica i EU i NATO pa se prazni jer ljudi bježe odande. Nikad u zločinački NATO

Name

Rg

08.05.2019 14:40

Kosovo lezi na rudama zato je svakom intersantno

ODGOVORITE
Name

Kiklop

08.05.2019 14:53

Bez ulaska u NATO nema sigurne BIH. Komsije i susjedi se naoruzavaju, kupuju savremene tenkove...Netreba njima tenk za rat protiv NATO-a.

ODGOVORITE
Name

AR

08.05.2019 16:50

Nego sta doslo je vrijeme da se okonca ova tragedija u Bih Doslo je vrijeme da se ide u rusiju a onaj ko nece ima mjesta pod ovim nasim balkanskim nebom Lijepi ameri dolaze da pometu sljam I otpad Bravo dugo se I cekalo

ODGOVORITE
Name

MiG

09.05.2019 02:42

Ameri jesu šljam i oni će se postarati da i ovdje bude šljam (kao recimo u Crnoj Gori i Hrvatskoj), samo šljam koji je poslušan njima. Bravo svim ljudima koji se ne pokoravaju šljamu, da nas bude još više i da ih pometemo na smetljište istorije.