Америка ће бити присутнија у БиХ

Политички аналитичар Душан Јањић тврди да ће САД у наредном периоду бити све присутније на Балкану јер се, како објашњава, у Вашингтону већ годинама понавља то да постоје "незавршени послови у БиХ и на Косову".

Босна и Херцеговина 08.05.2019 | 13:59
Америка ће бити присутнија у БиХ
Политички аналитичар Душан Јањић тврди да ће САД у наредном периоду бити све присутније на Балкану, посебно у БиХ и на Косову.

Коментаришући за Инсајдер све учесталије посјете високих америчких званичника БиХ, Јањић истиче да се у Вашингтону већ годинама понавља то да постоје "незавршени послови у БиХ и на Косову".

- То је константа у америчкој спољној политици и ту нема ништа ново. Ко год да је мислио ће Американци дићи руке од БиХ није имао добру процјену. Ова садашња републиканска администрација, која у огромној мјери зависи од војске и америчког војноиндустријског комплекса, посебно не смије да дозволи да се уруши нешто што они сматрају највећим резултатом америчке спољне политике у посљедњих неколико деценија. Такође је видљиво и то да Доналд Трамп жели да убрза процесе како би могао да оптужи демократе да су изгубили 20 година у БиХ, а да је он ријешио проблем. САД ће све више и све интензивније бити присутне у регији, а један од циљева је да се спријечи било каква могућност оружаних сукоба, као и сукоба ниског интензитета - каже Јањић.

Као разлоге за снажнији ангажман САД у БиХ Јањић истиче двије ствари, које, према његовим ријечима, "боду очи" администрацији у Вашингтону: прва је јачање руског утицаја у регији док као други проблем он наводи мигрантску кризу и опасност од уласка радикалних исламиста са ратишта на Блиском истоку у Европу.

Осврћући се на све очигледније притиске и захтјеве да БиХ настави приближавање НАТО, чему се најоштрије противи предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик, Јањић оцјењује да је "похвално то што је Додик јасну заузео страну", али се, према његовим ријечима, то може сматрати и "губитничком политиком".

- Јасно је да је Додик стао на руску страну и он већ дуго не зависи само од себе, већ се ставио у руке Русије. БиХ се тренутно држи војне неутралности само због притиска Републике Српске, а не одлуком већине грађана каква је, рецимо, ситуација у Србији. Кад би дошло до изјашњавања грађана БиХ већина би вјероватно била за улазак у НАТО. Мислим да ће то питање морати да се рјешава политичким путем и да чланство у НАТО тренутно неће бити приоритет али ће се за двије или три године показати да без тога нема уласка у ЕУ. Ту се поставља и питање ко ће и докле ће представљати Републику Српску у том процесу - закључује Јањић.

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

реално

08.05.2019 12:16

Наравно да се без Нато немозе ни у ЕУ. Мислим да то свима треба бити јасно. Само ви даље коците да видимо докле це те постици. Свакако не далеко, само јос мало и крај је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Експерт

08.05.2019 12:26

Од ових експерта боли глава.Цуј бице присутнија.Бице одсутнија.Велика памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2019 14:47

Такви нам друг и воде политику. Мој друг кои је основну успио редовно заврсити и ниста висе. Накуповала му странка школе ено га мајками Магистар ПОЛИТОЛОГИЈЕ и угледни локални политицар, а зна добро и кравату везати. Е нека ми неко објасни ста је конкретно заврсио посто ја то немогу сконтати са петим степеном. Хахаха. Давно је мени проф.др. Жара рекао. Бјежи из града у којем нема десетак кранова...

Name

Јефф

17.07.2019 15:04

Мислис на Мирка Благојевица ,Тривиног ?

Name

007 Бонд

08.05.2019 12:29

Ови српски ,,аналитичари'' као нешто анализирају, и онда се 12 месеци касније покаже да су тотално погрешили! И опет их није срамота, и опет не изгубе ,,лиценцу'', већ наставе по старом (наставе и даље да греше).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.05.2019 13:25

Мало сутра це бити присутнија, никада висе неце бити онако ангазована као прије 20 година јер имају и други свјетски играци. Уз то јос они измедју себе имају буквално рат на релацији демократе и републиканци тако да се они морају посветити висе себи него икада до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро_Зворник

08.05.2019 14:02

Док је Америка била присутна овде и било је неког зивота. Сад кад су се умирли, препустили овим насим болесницима да раде ста хоце и трцкарају око Руса све пропада експоненцијално.

Name

Ре

08.05.2019 14:11

Еееее баш јел тако.

Name

Ре

08.05.2019 15:28

Хахаах, други играчи. Је ли ови што те толико воле, па ти оружје из љубави продају?

Name

Книн1974

08.05.2019 13:59

Конацно један реалан коментар. Нема ни једне цланице ЕУ да није у НАТОу, и то се неце промјенити. Одлагањем цланства у НАТО само се губи врјеме, евиденто је да цемо морати уци јер су алтернативе катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

08.05.2019 14:40

? ... Швајцарска није ни у ЕУ, а ни у НАТО-у. Аустија јесте у ЕУ, али није у НАТО-у. Ирска је у ЕУ, није у НАТО-у. Норвешка је у НАТО-у, а није у ЕУ. Шведска није у НАТО-у, али је у ЕУ. Финска је у ЕУ, али није у НАТО-у.

Name

Ре 007

08.05.2019 15:42

Е Бонде нашао си са ким ћеш се поредити

Name

Ре Ре 007

09.05.2019 02:38

Е мој Ре, и те како је Бонд добро растурио вашу причицу "без НАТО нема у ЕУ" или "без НАТО нема економског напретка". А хоћеш некога с ким се можемо поредити? Шта кажеш на Хрватску која је чланица и ЕУ и НАТО па се празни јер људи бјеже оданде. Никад у злочиначки НАТО

Name

Рг

08.05.2019 14:40

Косово лези на рудама зато је сваком интерсантно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

08.05.2019 14:53

Без уласка у НАТО нема сигурне БИХ. Комсије и сусједи се наорузавају, купују савремене тенкове...Нетреба њима тенк за рат против НАТО-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

08.05.2019 16:50

Него ста досло је вријеме да се оконца ова трагедија у Бих Досло је вријеме да се иде у русију а онај ко неце има мјеста под овим насим балканским небом Лијепи амери долазе да помету сљам И отпад Браво дуго се И цекало

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ

09.05.2019 02:42

Амери јесу шљам и они ће се постарати да и овдје буде шљам (као рецимо у Црној Гори и Хрватској), само шљам који је послушан њима. Браво свим људима који се не покоравају шљаму, да нас буде још више и да их пометемо на сметљиште историје.