Migranti iz EU dobri za privredu

Njemačka treba da pojača napore s ciljem privlačenja migranata iz drugih zemalja EU, od kojih je pet miliona podstaklo privredu zemlje za 0,2 odsto na godišnjem nivou od 2011. godine, saopštio je njemački Institut za ekonomska istraživanja (DIV).

Svijet 31.10.2018 | 16:36
Migranti iz EU dobri za privredu
Većina pridošlica su mladi, kvalifikovani i ljudi aktivni na tržištu rada gdje su popunili mnoga upražnjena radna mjesta i pojačali potražnju potrošača, navodi se u istraživanju.

Migracija građana iz drugih zemalja EU doživjela je vrhunac 2015. godine kada je društveni bruto proizvod Njemačke zabilježio rast od 0,3 odsto.

"Bez toga, BDP bi bio povećan za samo 1,2 odsto", rekao je Marijus Klemens, jedan od autora studije.

U studiji se navodi da bi Njemačka, imajući na umu sve stariju populaciju i nedostatak kvalifikovane radne, trebalo da uloži više napora i privuče ljude iz EU, posebno jer će možda oni otići u druge zemlje Evrope koje će im ponuditi bolje uslove.

Njemačkoj su potrebni pragmatičniji procesi u cilju priznanja obrazovnih kvalifikacija migranata iz EU i drugih zemalja i treba da uspostavi okruženje otvoreno za migrante.

(Srna) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vigorously

31.10.2018 16:17

Njemacka je jedino veliko trziste a sve druge zemlje bolje placaju.

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2018 19:50

Kome ne paše nek ostane gdje jest ,niko te ne tjera da ideš negdje. Narodu je najbolji balkanski sistem ,to je tako mentalitet.

Name

Miro

31.10.2018 19:04

Imaju dobru Kicmu, kao i ovi nasi Balkanci...

ODGOVORITE
Name

Da

01.11.2018 06:31

koji oce posteno radit i normalno se ponasat. Ali treba se rijesit, koji zele samo na teret drzave da zive. Lopove, siledzije itd, treba vratit u njihove drzave nazad. Svi koji dolaze sa lopovskom namjerom, da znaju sta ih ceka. Drzavnim zakonom se sve moze uredit.

ODGOVORITE