EU kao vrhovni savjet s Tibeta

Govoreći o poseti kosovskog predsednika Hašima Tačija u pratnji kosovskih specijalaca jezeru Gazivode, Dačić je u Jutarnjem programu Prve televizije rekao da "ne veruje da se kod Tačija probudio turistički gen".

Srbija 30.09.2018 | 12:15
EU kao vrhovni savjet s Tibeta
"Ovakve situacije teško stečenu stabilnost ruše", naglasio je Dačić. 

Da se radi o jasnom kršenju Briselskog sporazuma, objašnjava Dačić, podsetio je na period potpisivanja Briselskog sporazuma kada je Ketrin Ešton organizovala sastanak u NATO tokom kojeg je bilo dogovoreno da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosova dok se ne ispune dva uslova. 

Kaže da je on lično prisustvovao tom sastanku i da je to garantovao generalni sekretar NATO, a da su sastanku prisustvovali i predsednik Srbije Alekandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institiucija Hašim Tači. 

"Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština", precizirao je Dačić i dodao da za upad ROSU na Gazivode ne zna da li je KFOR obavešten, jer se sa njihove strane samo javljaju "izvinjenja, propusti i naknadne reakcije", kao i da na to pitanje juče nisu ni odgovorili. 

"S druge strane EU se nije ni trudila da učestvuje u rešavanju ovog problema, kao što je predsednik Vučić rekao da nije mogao da ih dobije. Samo znam da srpske opstine nisu obaveštene o dolasku ROSU, niti je neko od njih tražio saglasnost", podvukao je Dačić. 

On se osvrnuo i na reakciju Evropske unije. 

"Evropska unija se oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta, govori o tome da sve strane budu mirne. Ja ne očekujem ništa od njih. Sto puta sam rekao Vučiću da ne treba računati da će oni biti objektivni, ne Evropska unija nego međunarodna zajednica", kazao je Dačić. 

"Promenila se dosta situacija, svi shvataju da je prištinska strana ta koja stvara problema, ali nema reakcije, nema pritisaka na njih", dodao je on. 

Dačić je rekao i da se čitav jedan sprat prazni u Sheveningenu za potrebe Specijalnog suda i naglasio da se očekuju prva hapšenja. 

Upitan da li će Tači tamo da se pojavi, rekao je: "Da li će Tači biti taj ili neko drugo ne znam, ali taj sud počinje sa radom". 

"Viđao sam ih sa u Ujedinjenim nacijama na raznim mestima. Rekao sam to i generalnom sekretaru UN da oni zloupotrebljavaju sve što mogu samo da bi bili prisutni. 41 čovek iz Prištine je dobio propusnicu za UN, ali to su propusnice sa slovom „O“, što znači drugi, ostali, što bi rekli mladi rekli „abitni“. Mi svake godine upućujemo protest, ali postoje zemlje koje su ih priznale pa ih pozovu na neke prateće događaje", naveo je Dačić. 

"Nas mnogo više od dešavanja u UN brinu dešavanja na Kosovu", istakao je. 

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

realno

30.09.2018 11:47

Sve ugovore treba da se sruse jer Kosovo je Srbija!

ODGOVORITE
Name

dzoo

30.09.2018 11:55

Gde problem covek joda svojom drzavom.Nemoj te narod pumpati glupostima.Pre par sedmica bio Vucic pokazao misici uz blagoslov Siptara sad Taci pokazao da je to ipak drzava Kosovo.

ODGOVORITE
Name

istina

30.09.2018 13:12

Ovo mi odgovara na oluju svijetu dosadilo srbovanje i u bosni i kosovu ovo sto rade u bosni nece da se ponavlja na kosovu prvo ce rijesit kosovo pa i u bosni narodu je dosadilo ovo je ziva istina prije dvadeset godina pito nijemac mog rodaka koji radi u bolnici kako je stanje on reko korupcija i be zakonje on mu odgovara tako je bilo i u njemackoj 50 godina kad im je dosadilo rijesili probleme lopov ostaje lopov.

ODGOVORITE