KIša izazvala probleme u Srbiji

U proteklim satima na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je preko 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih rijeka kao i poplave u brojnim domaćinstvima.

Srbija 07.07.2018 | 13:09
KIša izazvala probleme u Srbiji
Kuće mještana u čačanskim naseljima Atenica, Obrež, Trnava, Loznica i Kulinovcima su pod vodom, a slična situacija je i u Ljubić polju, javlja Glas zapadne Srbije.

Loznička rijeka se izlila iz svog korita i trenutno teče putem.

Oko 100 domaćinstava je ugroženo, a nivo rijeke se povećava tako da su mještani i uzvodno u strahu od poplava. Kako su rekli stanovnici naselja Loznica, pukla im je i cijev od gasa.

"Sve raspoložive ekipe su na terenima a svi građani koji imaju problem mogu da nam se jave na telefon 309-075 i prijave problem", rekao je za Glas zapadne Srbije Bratislav Zečević rukovodilac Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U dragačevskoj opštini Lučani rijeka Bjelica koja je prethodnih godina stalno plavila, još uvijek ne pravi problem mještanima i nema visok vodostaj, jedino je nabujala Tijanska rijeka i planinski potoci.

U opštini Ljig proglašena je vanredna situacija gdje su i prije 15 dana bile poplave.

"Nisu bile velike padavine, ali je popustila brana u Gorašima koja nam je napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig i mi smo sad na terenu sa vatrogascima i sa našim stručnim službama", izjavio je predsjednik opštine Dragan Lazarević i dodaje da je trenutno najkritičnija situacija u MZ Kozelj kojoj je nemoguće prići.

"Imamo neprohodan put Ljig - Kozelj gdje je u ovoj situaciji nemoguće prići toj mjesnoj zajednici. Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Sve što je do nas mi dajemo sve od sebe i idemo tamo da pokušamo da sa neke druge strane priđemo do te mesne zajednice i da vidimo šta je preko potrebno tim mještanima", naglasio je Lazarević.

U ostalim mjesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usjevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija.

I u opštini Topola iako kiša nije bila jakog inteziteta, ali zbog već povećanog vodostaja rijeka od prethodnih padavina izlila se Kamenica.

"Time su se poplavljeni obodni delovi Topole, najviše zaseok Mitrovčić gde imamo par kuća koje su ugrožene. Zbog radova na produbljivanju korita reke Jasenice ona se nije izlila. Najveći problem su nam mali potoci kao što je Rakićević u selu Božurnja, gde pola sata pljuska može da napravi potop", rekao je za Glas zapadne Srbije predsjednik Opštine Topola Dragan Jovanović.

Prema njegovim riječima, za sada imaju prijavu da su četiri domaćinstva ugrožena time što je voda prodrla u podrume, a šteta je napravljena i na tek popravljenim makadamskim i atarskim putevima.

Obilna kiša pala je i u Ivanjici, ali nije izazvala dodatne probleme i poplave. Međutim, zbog loših vremenskih uslova mašine nisu mogle da krenu u golijska sela gdje su pojedina domaćinstva i dalje odsječena.

"Stanje na teritoriji opštine je stabilno, a uspeli smo i da rešimo proble sa vodosnabdevanjem. Trenutno se proizodi 80 litara vode što je dovoljno da svi meštani budu snabdeveni", izjavio je za Glas zapadne Srbije zamenik predsjednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Zbog nemogućnosti da sami saniraju štetu nastalu od nevremena lokalna samouprava zatražila je pomoć državnih službi.

"Delagacija vojske stigla je na Goliju i idemo da obiđemo teren, a stigla je pomoć i uvidu mehanizacije, kako bi što pre uspeli da osposobimo seoske puteve za prolaz", istakao je Mitrović.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar