Preminuo od ujeda ose za jezik

Penzionisani policajac Grozdan Petković (66) iz Pasi Poljane kod Niša preminuo je u nedjelju oko 15 časova nakon što ga je na Bovanskom jezeru, gdje je bio na pecanju, za jezik ujela osa.

Srbija 04.07.2018 | 09:23
Preminuo od ujeda ose za jezik
Insekt se vjerovatno nalazio na komadu mesa ili hljeba koji je Petković stavio u usta i nakon toga osjetio kobni ubod, piše Blic.

Drama se odigrala dok je Petković pecao sa sinom i unukom. Po riječima očevidaca, on se za nekoliko sekundi srušio na zemlju, pa su ga automobilom hitno transportovali do zdravstvenog centra u Sokobanji, gdje su ljekari pokušali da ga vrate u život injekcijama adrenalina i elektrošokovima, ali nažalost, nisu uspjeli.

– Otišli su u zoru, a popodne spremili roštilj za ručak. Unuk Andrija je spavao u kolima, a sin Vlada je otišao da pogleda štapove dok je Grozdan nastavio da ruča. U jednom trenutku je samo doviknuo sinu: “Jao, ujede me osa!” Nije znao šta ga je ujelo, ali je oko njih bilo mnogo osa. Dok je Vlada iznio Andriju iz kola da bi Grozdana odvezli kod ljekara, on se u sekundi srušio – priča Dušica, supruga nastradalog ribolovca.

Brzo su stigli u ambulantu, ali Grozdanu nije bilo spasa.

– Doktor je rekao da mu ne bi bilo pomoći i da se sve dogodilo ispred Hitne pomoći, jer ga je osa ujela za jezik. Nije umro od gušenja nego od alergije – dodaje ćerka Snežana.

Ukućani preminulog ribolovca kažu da je Grozdan i ranije imao jače reakcije na ubode insekata, ali nikada ovako dramatične.

Od anafilaktičkog šoka, burne alergijske reakcije izazvane ujedima insekata, godišnje premine nekoliko ljudi u Srbiji. Miodrag Vučić, direktor Klinike za hematologiju Kliničkog centra u Nišu, kaže da osobe koje su alergične na ujede insekata, prije svega na ose, pčele i stršljene, treba da vode računa da što više izbjegavaju boravak u prirodi gdje mogu da dođu u kontakt sa njima.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar