Dobri odnosi BiH i Ruske Federacije

Delegacija Državne Dume Ruske Federacije sastala se danas,prvog dana trodnevne posjete BiH,sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladenom Bosićem te sa članovima  parlamentarne grupe prijateljstva za srednju i istočnu Evropu. Tokom razgovora je konstatovano da postoji potreba za proširenje političke i ekonomske saradnje dvije zemlje.

Bosna i Hercegovina 10.04.2018 | 15:54
Dobri odnosi BiH i Ruske Federacije
"BiH i Ruska Federacija imaju dobre i stabilne odnose ali je saradnja Ruske Dume i Parlamentarne skupštine BiH bez razloga na niskom nivou'',ocijenio je Bosić, navodeći da je ovom prilikom upućen poziv predsjedniku Ruske Dume da pojeti BiH.

Bosić je dodao da Rusija igra veliku ulogu u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima,da je važna zemlja za BiH, navodeći da se BiH nije prodružila Evropskoj uniji u uvođenju sankcija prema Ruskoj Federaciji.

,,Razmijenili smo obostranu zabrinutoat da bi se ovdje mogla ponoviti prošlost, odnosno da se velike sile igraju a mali narodi nastradaju.Smatramo da razgovorom i dijalogom trebamo da rješavamo svoje probleme a ne da to umjesto nas rade velike sile'',istakao je Bosić.

Razgovaralo se i o ekonomskoj saradnji. 

,,Moramo se više potruditi da i mi budemo više prisutni na ruskom tržištu, da pokušamu plasirati naše proizvode'', kazao je Bosić i dodajući da su ruski parlamentarci obećali da će otvoriti teme poboljšanja političkih ali i ekonomskih odnosa sa BiH.

Zamjenik predsjednika Komiteta Državne Dume Rusije za finansijsko tržište Igor Divinskij je kazao da je njegova posjeta početak razvoja parlamentarne saradnje dvije zemlje.

,,Mi smo narodi koji imaju zajedničke korijene i postoji puno mogućnosti da sarađujemo i razmjenjujemo iskustva o različitim pitanjima'',istakao je Divinskij.

O unapređenju političke i ekonomske saradnje BiH i Rusije razgovaralo se i na sastanku delegacije Ruske Dume sa parlamentarnom grupom prijateljstva.



BN televizija)
.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ilija iz Zvornika

10.04.2018 14:09

Saradnja Rusie i SRPSKE REPUBLIKE je na vrlo visikom nivou jel je tu nas precjednik Dodik a normalno da RUSI nece sa turcima nista daimaju.

ODGOVORITE
Name

kole

10.04.2018 15:09

Srbe u RS izgleda ceka sudbina ista ko u Srbskoj krajini, vrijeme ce pokazat.

Name

Pedja

10.04.2018 17:29

Ako si ti Ilija Dodikova izborna baza,a vidim da jesi,tesko Republici Srpskoj.

Name

Svašta

11.04.2018 10:36

Dragi Ilija, da Rusi toliko vole Republiku Srpsku, onda ne bi zabranili uvoz voća iz BiH, koji je prije svega pogodio poljoprivrednike iz Republike Srpske, a manje "Turke" kako ih ti nazva. Rusi gledaju na sve ovo prije svega sa ekonomskog i fitosanitarnog, a manje s emotivnog aspekta.

Name

A Gardijan

10.04.2018 14:12

A jel to misli i Gardijan.

ODGOVORITE
Name

Proleter

10.04.2018 17:10

Hajde eto, bar znaš napisati naziv tog medija.

Name

Don

10.04.2018 16:56

Jel Ilija,divota je kad mrzis,bas se sada Turci nasikirase sto im primitivni Ilija ovo napisa.

ODGOVORITE
Name

Re

12.04.2018 17:04

Tebi tvoji ako su pricali Bänke o turcima meni nisi to su isto oni sto nazivamo fasisticka ili okupatori