Zločin: Optužnica protiv 14 osoba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 14 osoba zbog zločina protiv čovječnosti nad srpskim civilima na području Konjica i okoline.

Bosna i Hercegovina 28.12.2017 | 09:58
Zločin: Optužnica protiv 14 osoba
Optužnica je podignuta protiv Esada Ramića /51/, Šefika Nikšića /72/, Mitka Prikića /55/, Redžepa Balića /65/, Hameda Lukomiraka /46/, Ismeta Habibovića /61/, Senadina Ćibe /50/ i Agana Ramića /55/, svi iz Konjica, koji se nalaze u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta i protiv Adnana Alikadića /55/ iz Sarajeva i Almira Padalovića /49/ iz Mostara koji se nalaze u pritvoru, Enesa Jahića /48/ iz Konjica kojem su određene mjere zabrane, te Safaudina Ćosića /43/, Muhameda Cakića /49/ i Seada Jusufbegovića /76/ iz Konjica.

Oni se terete za ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i starijih lica, mučenja, zlostavljanja, pljačkanja i progona gotovo cjelokupnog civilnog srpskog stanovništva sa područja Konjica, Bradine i okoline.

Optužnica ih tereti za nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju za navedena sela.

Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i zatočeničke objekte na području Konjica gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine prouzrokovali su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa ovog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

Oni su optuženi da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu komandanata i pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, učestvovali u napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

bradina

28.12.2017 10:01

daih osude na vjesanja i toje malo za zlo kojesu ucinili i kakosuse izivljavali zivotinje sveih treba pobiti

ODGOVORITE
Name

xxx

28.12.2017 10:01

Sve zločine bez obzira na naciju i vjeru treba procesuirati i s razmjerno tome kazniiti. U Derventi su osuđeni braća Čavalići, zatim izvjesni Damir iz Polja, juče je poznata Azra osuđena na 14 godina (svi su osuđeni jer su početkom 1992. zlostavljali Srbe u Derventi) tako im i treba. Međutim u Derventi su se događali zločini i nad nesrbima, ali do danas niko nije procesuiran i kažnjen. Nadam se da će doći i taj dan.

ODGOVORITE
Name

DOXA

28.12.2017 10:24

Sad samo treba dobro spremiti Svjedoke a ne da se zapeljavaju jednom ovako drugi put drugcije....

ODGOVORITE
Name

Лија

28.12.2017 11:10

Бојим се да ће и у овом ратном злочину геноцида над Србима у Коњицу и околини, кључни доказ ''објективног суда бих'' бити заблуда извршилаца, приликом извршења кривичног дјела, као у случају убијања цивила у колони у мјесту Кукавице.

ODGOVORITE
Name

ВРС

28.12.2017 11:28

Питам се јел` имаш још наивних Срба које вјерују у правду која треба да дође из логора смрти баш за Србе?! То је као да Јевреји очекују правду у Аушвицу.

ODGOVORITE