EU do 2027: Četiri scenarija

Rusko-američki naučnik i analitičar Petar Turčin je u autorskom tekstu na svom blogu objavio svoja predviđanja budućeg razvoja događaja u Evropi.

Svijet 04.11.2017 | 20:59
EU do 2027: Četiri scenarija
Prema prvom scenariju, veliki projekat evropske integracije će se potpuno oporaviti do 2027. godine i neće više biti previše evroskeptičnih glasova.

"To je veoma malo vjerovatno. Prije svega zbog promjene u ponašanju Nijemaca, a zatim i zbog činjenice da se u Evropskoj uniji nailazi na sve veću segmentaciju", navodi Turčin.

Drugi scenario predviđa da će EU nastaviti da se "provlači".

"Neće biti ni pozitivnog, ni negativnih trenda, 2027. godine ćemo biti gdje smo i sada, što je mnogo realističnije od prvog slučaja. Ipak, stanje ekvilibrijuma je dinamičan proces i ja ne vidim da postoji sila koja će uspijeti da reintegriše snage koje su već krenule tim putem. Istorija ne miruje, stvari se mijenjaju ili postaju gore. Želio bih da sve krene pozitivnije, ali postoji mnogo razloga za drugačije mišljenje", istakao je Turčin.

Treći scenario predviđa još veću fragmentaciju Evropske unije, ali ona neće nestati, prenosi B92.

"Predvođene Mađarskom i Poljskom, i druge male i srednje države članice će pokušati da se vrate svojim nacionalnim politikama, bez obraćanja previše pažnje na Brisel. Defragmentacija će biti okončana bez rata. Možda ne za 10 godina, ali bi EU mogla da izgleda kao Sveto rimsko carstvo. Po mom mišljenju to je najvjerovatnije", dodao je Turčin.

Da mira u Evropskoj uniji neće biti - predviđa četvrti scenario.

"Mislim i nadam se da do toga neće doći. Ipak, postoji veoma malo onih koji se sjećaju tragedija iz Drugog svjetskog rata. Vlada Marijana Rahoja, na primjer, ne uviđa koliko je opasna represija koju sprovodi u Kataloniji. Moglo bi da dođe do krvavog građanskog rata. Nažalost, ništa ne sprečava konflikte, a mi smo izbjegli velike ratove od 1945. godine zato što se ušlo u proces integracije. Kada to bude prestalo razne odvratnosti mogu da postanu moguće", ocijenio je on.

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

04.11.2017 22:44

Ma pusiona koj 27 ma ma 3027 tad ulazimo sl u k...c

ODGOVORITE
Name

O Boze

05.11.2017 00:47

Ja vece gluposti nisam cuo.Pa Evropa zivi normalno oni ne znaju sta je neimati.Oni nemaju pojma ko je Predjsednik ni Ministar.Ljudi zive normalno.Samo mi u Bosni znamo ko je Zeljka i Dodik i neke face koje hoce da se domognu vlasti i fotelje,i opet veliko nista.

Name

Problemi su tu

05.11.2017 09:42

Evropi ne cvjetaju ruze kao i vecini svijeta. Mislim da je sve slabija ekonomska moc Evropljana. To jest preselili su industriju na istok tako da su sami sebi skocili u stomak. Veliki broj migranata koji nikada nece biti Evropljani jer to nije u njihovoj kulturi. Kad sam prosle godine bio u Njemackoj pomislio sam da sam zalutao . Zato Madjarska i druge zemlje ne zele migrante jer to su samo problemi Koje je najbolje zaobici ako je moguce.

ODGOVORITE
Name

re

05.11.2017 14:52

A poseban je grad Berlin,domaci kupuju stanove i sele se za Madarsku.Porediti Njemacku 1980 i sad,to je suludo....??