Jubilej Tronoše i episkopa Lavrentija

Sedam vekova Manastira Tronoša je, ne samo toliko vremena vere i duhovnosti, već i kulture, rodoljublja i slobodoljublja, jer je ova svetinja vazda bila i branik, i oslonac, i vodič rodu svome, posebno kad mu je bilo najteže, od kada ju je podigao kralj Dragutin sa suprugom Katalinom do današnjih dana, rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni urednik "Glasa Crkve", na svečanosti upriličenoj i povodom jubileja episkopa Lavrentija.

Republika Srpska 27.08.2017 | 19:37
Jubilej Tronoše i episkopa Lavrentija
Dr Ranković je rekao da se "Jadrani i sav narod u Eparhiji šabačkoj, kao i oni van nje u zemlji i rasejanju raduju predstojećoj kanonizaciji Stefana Jovanovića, koja je zakazana za 16. septembar, nekadašnjeg igumana Manastira Tronoša i prvog učitelja Vuka Stefanovića Karadžića".

To je, podsetio je, treći svetac čiju je kanonizaciju predložio vladika Lavrentije i otac Justin Popović.

“Preosvećeni vladika je uvek bio uz svoj rod, svoje parohijane, gde god da su oni - u domovini ili rasejanju”, rekao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, čestitajući episkopu Lavrentiju jubilej.

“Smirenom besedom kazivao je univerzalne reči istine i ta pozlata već je u njegovoj misiji uzidana u večni život naše crkve i naše eparhije. Zato što je iz njega uvek izbijao onaj spontani duh koji budi optimizam, radnu volju, bliski dodir sreće i spokoja.”

Reč episkopa Lavrentija je, naglasio je Petrović, u teškim godinama srpske nacionalne istorije bila naša najpevljivija pesma.

“I onda kada smo se zaklinjali kostima i grobovima, jer tvrđih oslonaca ponekad i nismo imali, ali i onda kada smo žetelački krunisali velike poduhvate i radne pobede”, poručio je Petrović, koji je vladiki Lavrentiju uručio specijalno opremljenu Bibliju.

Ljubeći i ceneći svaku prefinjenost u ljudima i stvarima, pevajući čudesnu himnu života, hristolika priroda pastira Živka Trifunovića, našeg vladike Lavrentija, pet decenija isijava plemenit poziv. Bog je u srcima onih koji ga traže! Ono što je veliki slikar Leonardo celog života neumorno i tragalački kao umetnik ispoljavao.
Jadranima, ali i mnogim gostima predstavljena je monografija o episkopu Lavrentiju o kojoj su, pored autora Ljubomira Rankovića, govorili prota Miloš Kostić iz Londona i profesor dr Ljubomir Džomić iz Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

(BN televizija / V. Mitrić)

Komentari / 0

Ostavite komentar