Јубилеј Троноше и епископа Лаврентија

Седам векова Манастира Троноша је, не само толико времена вере и духовности, већ и културе, родољубља и слободољубља, јер је ова светиња вазда била и браник, и ослонац, и водич роду своме, посебно кад му је било најтеже, од када ју је подигао краљ Драгутин са супругом Каталином до данашњих дана, рекао је протођакон др Љубомир Ранковић, главни уредник "Гласа Цркве", на свечаности уприличеној и поводом јубилеја епископа Лаврентија.

Република Српска 27.08.2017 | 19:37
Јубилеј Троноше и епископа Лаврентија
Др Ранковић је рекао да се "Јадрани и сав народ у Епархији шабачкој, као и они ван ње у земљи и расејању радују предстојећој канонизацији Стефана Јовановића, која је заказана за 16. септембар, некадашњег игумана Манастира Троноша и првог учитеља Вука Стефановића Караџића".

То је, подсетио је, трећи светац чију је канонизацију предложио владика Лаврентије и отац Јустин Поповић.

“Преосвећени владика је увек био уз свој род, своје парохијане, где год да су они - у домовини или расејању”, рекао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, честитајући епископу Лаврентију јубилеј.

“Смиреном беседом казивао је универзалне речи истине и та позлата већ је у његовој мисији узидана у вечни живот наше цркве и наше епархије. Зато што је из њега увек избијао онај спонтани дух који буди оптимизам, радну вољу, блиски додир среће и спокоја.”

Реч епископа Лаврентија је, нагласио је Петровић, у тешким годинама српске националне историје била наша најпевљивија песма.

“И онда када смо се заклињали костима и гробовима, јер тврђих ослонаца понекад и нисмо имали, али и онда када смо жетелачки крунисали велике подухвате и радне победе”, поручио је Петровић, који је владики Лаврентију уручио специјално опремљену Библију.

Љубећи и ценећи сваку префињеност у људима и стварима, певајући чудесну химну живота, христолика природа пастира Живка Трифуновића, нашег владике Лаврентија, пет деценија исијава племенит позив. Бог је у срцима оних који га траже! Оно што је велики сликар Леонардо целог живота неуморно и трагалачки као уметник испољавао.
Јадранима, али и многим гостима представљена је монографија о епископу Лаврентију о којој су, поред аутора Љубомира Ранковића, говорили прота Милош Костић из Лондона и професор др Љубомир Џомић из Митрополије Црногорско-приморске Српске православне цркве.

(БН телевизија / В. Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар