Kočićevi likovi i danas simboli

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je na Svečanoj akademiji 52. "Kočićevog zbora" da se Petar Kočić danas doživljava kao književnik, tribun i političar, te čuvara grba Grada Banjaluke.

Republika Srpska 26.08.2017 | 22:27
Kočićevi likovi i danas simboli
"Kočić kao književnik dao nam je likove David Štrbac, jazavac, koji se koriste ne samo u književnoj riječi, već su i u savremenom govoru danas simboli karaktera, pojava, ljudi i vremena", istakao je Radojičić večeras u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Kočić kao tribun i političar, njegove rasprave i stavovi o otadžbini, jeziku, o porijeklu, o svojim Zmijanjcima i narodu na ovim krajevima, su i dan danas odgovori na mnoga pitanja.

"Kočić je od jula ove godine postao jedan od čuvara novog grba Grada Banjaluke zajedno sa Banom Milosavljevićem", istakao je Radojičić.

Radojičić je čestitao književniku Kolji Mićeviću ovogodišnju Kočićevu nagradu za cjelokupno književno dijelo i mladom piscu Ani Mirjani Brdar za nagradu "Zmijanjče".

Književnik Kolja Mićević rekao je da Kočićeva nagrada za njega lično predstavlja neku vrstu vrhunca nekog ko se bavio Kočićem.

"Mi smo svjesni Kočića, njegove veličine i značaja, ali je potrebno napraviti neku vrstu dogovora oko prevođenja Kočićevih djela na strane jezike", istakao je Mićević.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

T

26.08.2017 22:57

KAKO NISI ZVAO KILINARDU, MILA I BRACU CRNOGORCE,IZVINI ONI IMAJU DOGOVOR SA HARAFINAJEM O FORMIRANJU VOJSKE OVK SA STABOM U BARU

ODGOVORITE
Name

Petar K.

27.08.2017 06:23

Kud ce veci jazavac od tebe!!!

ODGOVORITE
Name

Dragan

27.08.2017 14:10

Petar im se smije u lice...ali oni i to "gutaju" i pokušavaju okrenuti na svoj mlin...nema toga što oni ne bi progutali!!!

Name

istina

27.08.2017 07:21

U tom vremenu ste i ostali, takva vam je i politika. Kao sto rece Dobrica Cosic: Laz je za srbe......

ODGOVORITE
Name

МГ

27.08.2017 07:29

Е мој Игоре па Кочић је управо опсовао ликове какав си Ти и та твоја братија .

ODGOVORITE
Name

Ludilo

27.08.2017 09:17

Znaš li ti hablešino Radojičiću ko je bio Petar Kočić? Jesi li pročitao barem JEDNU REČENICU iz njegovih knjiga??? Nazor od mrtvoga čovjeka prave nekakvog četnika i srbendu, a isti bi ih rukama podavio da je živ. Nemaju granica, sve živo su oskrnavili. Dodik se poklanja na spomeniku partizanima, pa trk na grob četnicima???

ODGOVORITE
Name

Ime

27.08.2017 10:07

Vazda Srbi kopaju po istoriji a koja im se uvijek kaci oko vrata kao omča kad im se nista bolje ne moze ponuditi za sadašnjost i buducnost.Onda se vade Srbske ikone i mlati prazna slama tj. Srbuje.i hoćete bolje? A sta nudite za to i koliko ste spremni zrtvovati se za to? Cijela Srbska nacija je "bolesna" htjeli to priznati ili ne. Primjera koliko hoćeš . Od Srbskih političara do ovih bijednika poput nekih na ovom portalu.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

27.08.2017 11:26

Vidi ovih dusebriznika ne znaju ni gdje je Banja Luka, a nesto komentarisu pa Igor je covjek profesor procitao vise knjiga nego svi vi zajedno!

ODGOVORITE
Name

Za B.LUKU

27.08.2017 12:40

VJERUJEM da je pročitao,ali nije shvatio.Posteni i napisani ne placu za politikom i poltronstvom već za onim zašto su se obrazovali.Kada je toliko pročitao knjiga što se spušta ispod svakog nivoa jer covjek može menjati sebe, a svijet ne, ali ako mu Mile kaže da mora PJEVATI mora PJEVATI, biće PJESME u rujnu.

Name

МГ

27.08.2017 11:57

Мани се боту тога ко је шта прочитао ,шта су ови образовани и начитани урадили од Републике Српске у задњих неколико година?

ODGOVORITE