Кочићеви ликови и данас симболи

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је на Свечаној академији 52. "Кочићевог збора" да се Петар Кочић данас доживљава као књижевник, трибун и политичар, те чувара грба Града Бањалуке.

Република Српска 26.08.2017 | 22:27
Кочићеви ликови и данас симболи
"Кочић као књижевник дао нам је ликове Давид Штрбац, јазавац, који се користе не само у књижевној ријечи, већ су и у савременом говору данас симболи карактера, појава, људи и времена", истакао је Радојичић вечерас у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Кочић као трибун и политичар, његове расправе и ставови о отаџбини, језику, о поријеклу, о својим Змијањцима и народу на овим крајевима, су и дан данас одговори на многа питања.

"Кочић је од јула ове године постао један од чувара новог грба Града Бањалуке заједно са Баном Милосављевићем", истакао је Радојичић.

Радојичић је честитао књижевнику Кољи Мићевићу овогодишњу Кочићеву награду за цјелокупно књижевно дијело и младом писцу Ани Мирјани Брдар за награду "Змијањче".

Књижевник Коља Мићевић рекао је да Кочићева награда за њега лично представља неку врсту врхунца неког ко се бавио Кочићем.

"Ми смо свјесни Кочића, његове величине и значаја, али је потребно направити неку врсту договора око превођења Кочићевих дјела на стране језике", истакао је Мићевић.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Т

26.08.2017 22:57

КАКО НИСИ ЗВАО КИЛИНАРДУ, МИЛА И БРАЦУ ЦРНОГОРЦЕ,ИЗВИНИ ОНИ ИМАЈУ ДОГОВОР СА ХАРАФИНАЈЕМ О ФОРМИРАЊУ ВОЈСКЕ ОВК СА СТАБОМ У БАРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар К.

27.08.2017 06:23

Куд це веци јазавац од тебе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.08.2017 14:10

Петар им се смије у лице...али они и то "гутају" и покушавају окренути на свој млин...нема тога што они не би прогутали!!!

Name

истина

27.08.2017 07:21

У том времену сте и остали, таква вам је и политика. Као сто реце Добрица Цосиц: Лаз је за србе......

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

27.08.2017 07:29

Е мој Игоре па Кочић је управо опсовао ликове какав си Ти и та твоја братија .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

27.08.2017 09:17

Знаш ли ти хаблешино Радојичићу ко је био Петар Кочић? Јеси ли прочитао барем ЈЕДНУ РЕЧЕНИЦУ из његових књига??? Назор од мртвога човјека праве некаквог четника и србенду, а исти би их рукама подавио да је жив. Немају граница, све живо су оскрнавили. Додик се поклања на споменику партизанима, па трк на гроб четницима???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

27.08.2017 10:07

Вазда Срби копају по историји а која им се увијек каци око врата као омча кад им се ниста боље не мозе понудити за садашњост и будуцност.Онда се ваде Србске иконе и млати празна слама тј. Србује.и хоћете боље? А ста нудите за то и колико сте спремни зртвовати се за то? Цијела Србска нација је "болесна" хтјели то признати или не. Примјера колико хоћеш . Од Србских политичара до ових биједника попут неких на овом порталу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.08.2017 11:26

Види ових дусебризника не знају ни гдје је Бања Лука, а несто коментарису па Игор је цовјек професор процитао висе књига него сви ви заједно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Б.ЛУКУ

27.08.2017 12:40

ВЈЕРУЈЕМ да је прочитао,али није схватио.Постени и написани не плацу за политиком и полтронством већ за оним зашто су се образовали.Када је толико прочитао књига што се спушта испод сваког нивоа јер цовјек може мењати себе, а свијет не, али ако му Миле каже да мора ПЈЕВАТИ мора ПЈЕВАТИ, биће ПЈЕСМЕ у рујну.

Name

МГ

27.08.2017 11:57

Мани се боту тога ко је шта прочитао ,шта су ови образовани и начитани урадили од Републике Српске у задњих неколико година?

ОДГОВОРИТЕ