Neće biti smjene Savjeta ministara

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je konstatovao da Savjet ministara BiH nema podršku parlamenta, ali je mišljenja da neće biti razriješen zbog procedura koje moraju proći oba parlamentarna doma. Kaže da nije zadovoljan radom nijednog nivoa vlasti, ilustrujući to primjerom kašnjenja odgovora na Upitnik EU. Najavio je za sledeći sedmicu razgovore sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Bosna i Hercegovina 08.07.2017 | 09:29
Neće biti smjene Savjeta ministara
Čović smatra da treba hitno pristupiti rješavanju nagomilanih problema u obavještajnom sektoru, za koji smatra da nije korišten u interesu svih institucija BiH, nego za potrebe određenih politika.

"Vidjeli ste koliko problema imamo u obavještajnom sektoru i oni će sve više dolaziti do izražaja, jer je taj sistem korišten u različite političke svrhe posljednjih godina", rekao je Čović.

On je za sarajevski "Dnevni avaz" istakao da su nakon otvaranja tih pitanja na površinu izašle sve nedosljednosti i gruba kršenja zakona.

Čović smatra da je i ranije trebalo doći do sastanka Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije i Izvršno-bezbjednosnim komitetom, koji čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH i dvojica njegovih zamjenika.

"Mislim da je i prije trebalo doći do tog sastanka jer mi sada spašavamo što se može spasiti", zaključio je Čović.

On je konstatovao da Savjet ministara BiH nema podršku parlamenta, ali je mišljenja da neće biti razriješen zbog procedura koje moraju proći oba parlamentarna doma.

"Nisam zadovoljan radom nijednog nivoa vlasti", rekao je Čović i kao primjer naveo kašnjenje odgovora na Upitnik EU, koji je trebalo da budu gotov do kraja maja.

Čović, koji je i predsjednik HDZ BiH, stava je da politički lideri naredni period moraju iskoristiti da izvuku maksimum iz saradnje i za iduću sedmicu najavio sastanak sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji će zvanično posjetiti Mostar.

Hrvatski član Predsjedništva rekao je da će Predsjedništvo na narednoj sjednici uputiti zvaničan poziv za posjetu BiH predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te da je u planu da se u posjetu uskoro pozove i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zoki

08.07.2017 07:40

Nece ti uspijeti idiote da sa svojim pajtasem Dodikom napravis nered u BiH kao 1991god.Samo Vas neredi u BiH mogu spasiti robije tebe Izetbegobica o Dodika.Niko vise nece ratovati radi boljeg zivota Vasih porodica.Mozete razbiti BiH,ali narod sa Vama na celu i uopste u cijeloni nikad nece lijepo zivjeti na ovim prostorima pa kako god se Drzava zvala,kao sto Narod ne zivi u Hrvatskoj i u Srbiji,a to je pokazatelj iseljavanje sa ovih prostora Kome treba Drzava bez prosperiteta,sa korupcijom i kriminalom.

ODGOVORITE
Name

bosanac

08.07.2017 08:09

Bravo Zoki. Zarad kriminalaca tipa Covica i drugih, ne bi trebalo apsolutno nista uraditi osim da ih se potrpa u zatvore na dugorocne robije i da im se oduzme kompletna imovina i vrati narodu id koga je opljackana. Najbolji primjer je derventski UNIS za kojeg svi znaju ali noko nista ne cini. Isto kao i za Ljubiju, Rafineriju, Zeljeznice, i jos mnoge druge. Vrijeme da SIPA pocne tu bandu odvoditi zauvijek sa ovih prostora prije nego li sav narod bude prisiljen zbog neimastine napustiti BIH. OTVORIMO OCI, SVI SMO MI BRACA I POZICEMO IZ JEDNE KUCE, BIH. Ova banda nas je zbog svojih interesa zavadila.

Name

istina

08.07.2017 21:33

Bandu u zatvor i svako na svoju stranu! Ne mozemo zajedno i to je svima jasno a federaciju djelite sa Hrvatima kako vas volja!Srbi su sebi voljom naroda napravili drzavu a vi radite sta hocete i uredjujte kako volite ti je jedino rjesenje.

Name

17 krajiska viteska brigada

09.07.2017 18:26

Bravo Zoki,nikad ne bi vise uzeo pusku u ruke jednom sam uzeo da onog lopova i kriminalca Bakira familija zivi na visokoj nozi a moja familija zivi na rubu egzistencije.Pa pogledaj na sve ovo Dodik u svom toru zivi ko bubreg u loju a obican narod prezivljava,tako isto i u svom toru radi onaj kriminalac Covic.

Name

borac

08.07.2017 08:07

Baja rece da je vec smijenjen ko laze.

ODGOVORITE
Name

Objektivan

08.07.2017 08:38

Ne treba Baja da smjenjuje kada nemas vecinu u parlamentu u normalnim zemljama vlada automatski pada ocito je da parlamentu BiH nema vecine sto znaci da savjet ministara radi nelegalno.

Name

Kiki

08.07.2017 09:04

Pa Objektivan nije bas tako kako ti pises. Il ne znas il se volis pravit pametan. Baja je rekao da SNSD ima dovoljan broj za smijenu. Medjutim, kako ti kazes..automatski treba podici te ruke u parlamentu. To jos nismo vidjeli. A za tvoju informaciju,postoje u parlamentarnom svijetu i manjinske vlade. I to nije bas nesto novo, desavalo se u puno europskih drzava.

Name

@objektivan

08.07.2017 10:09

Čović je jedan od TRI ćlana Predsjedništva, koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa vijećem ministara. Ukratko, može im se samo sageti. Uvijek će biti dovoljno ruku u parlamentu da se Thompsonov amidža smiri. Ako nisi znao, opozicija takođe ima pravo glasati i nikada neće dozvoliti cirkus u organizaciji Ljevčanskog i Lištičkog majmuna...

Name

Pa da

08.07.2017 09:56

E jes ga neko klepio po usima.Ide Dodi da mu kaze da ce i on po nosu dobiti.

ODGOVORITE
Name

Pero

08.07.2017 10:29

Vama kraj nama raj.

ODGOVORITE
Name

Demagog

08.07.2017 12:19

Ovaj Covic je najveci demagog u BiH. A zajedno sa Dodikom umotani krimosi. Strasno ih je gledati. Namjestio je zeta i obadvije kcerke za debele plate. Pored toliko bogastva treba im jos i visoke drzavne plate. Da li se boje boga.

Name

Denis

08.07.2017 11:35

Hahaha ovo nigdje nema.. Nije zadovoljan ni jednim nivoom vlasti, a on vlast.

ODGOVORITE
Name

Q

08.07.2017 14:55

DODIK I COVIC SU BRANITELJI STVARAOCA RS I HRHB MAJMUNI PITAJTE SE STO NAROD RASTJERASTE OSTA PISTA VASA ZEMLJA RS I HRHB OGRADITE JE BODLJIKAVOM ZICOM DA SE NE ZOVE NICIJA.PUSTO CE OSTATI I VASE SVE.MILE INVESTIRA U LINEA A OVAJ PRAVI KABINETE SA STILSKIM NAMJESTAJEM. COVICU DA NECES KUPOVATI STAN U NASELJU BEOHRAD NA VODI PA DALJINSKIM URAVLJATI OD BALINOVCA PREKO CIMA, PLANINICE,GORANACA,BOGODOLA, KARAMANOVI KLANACA, BLIDINJA DO ŠCITA PONOVICE SE AKCIJA RADUSA 72,