Odbijena tužba protiv Perića

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH odbila je disciplinsku tužbu protiv sudije Suda BiH Branka Perića.

Bosna i Hercegovina 07.07.2017 | 10:39
Odbijena tužba protiv Perića
Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić rekla je za "Kliks" da je donesena konačna odluka.

Tužba protiv Perića zbog, navodno, neprimjerenih istupa u medijima odbijena je nakon što je Komisija zaključila da Kancelarija disciplinskog tužioca nije dokazala navode.

Tužba protiv Perića je podnesena na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužiocu podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH, prenosi "Birn".

U tužbi je bilo navedeno da je Perić u tri navrata javno komentarisao postupke u koje je bio uključen, te je time prekršio kodeks ponašanja sudija.

Perić je u kolumnama komentarisao postupak protiv lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića za ometanje rada pravosuđa, te Milana Mandića i novinara Televizije "Elta" za izazivanje rasne ili nacionalne netrpeljivosti, a izjavio je da u "Sarajevu nema političke volje da se procesuiraju generali takozvane Armije BiH za ratne zločine".

On je, prema navodima tužbe, komentarisao i slučaj bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu Gorana Zubca, koji je odgovarao za nesavjestan rad u službi.

Perić je u odgovoru na tužbu rekao da nikada nije komentarisao postupke nego samo posljedicu koja bi mogla uslijediti nakon okončanja tih postupka po pravosuđe BiH.

"Komentarišući sve što se navodi u optužnici, nisam nikoga branio. Temelji elementarne logike jednom se moraju postaviti u interesu pravosuđa", rekao je Perić i dodao da sve svoje kolumne piše s prijedlozima za napredak i boljitak pravosuđa, a ne s ciljem omalovažavanja kolega.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Gej=okej

07.07.2017 08:48

Nećeš ga ni ti dugo, fašisto mali kriminalni. Otišo ti je drug Zubac, još malo pa ti ode i poslovođa iz Ljevča polja...

ODGOVORITE
Name

ok

07.07.2017 09:53

ma sta ti lupas, kret,,,o jedna, ovo je najveci pravni um u ex Jugoslaviji, debilu jedan.

Name

Re:ok

07.07.2017 11:35

On je najveći mrzilac, ljigavac i placenik u ex Yu. Pravnik koji je na pravdi boga cinkario, sudio, tužio, presuđivao. Svi pokusaji rehabilitacije ovog zulumćara u narodu proci neće.

Name

Zar je moguce

07.07.2017 09:29

Zar je moguce i to u sveopstoj antisrpskoj histeriji keiranoj od vlasnika 7000 maraka.

ODGOVORITE
Name

re gej-okej

07.07.2017 09:48

Otrovace vas ta mržnja i te omiljene rijeci u vašem jeziku! Vasa kuknjava dosadi i bogu i ljudima!

ODGOVORITE
Name

Milan iz Doboja

07.07.2017 12:25

Ma sta rece, zna se ko je Perić, za tvoju informaciju...