RAK motri javne tv servise

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ naložio je Agenciji da, u okviru svojih zakonskih nadležnosti, pojača aktivnosti na praćenju informativnih programa svih javnih RTV servisa, kako bi se obezbijedilo da građani BiH imaju pristup sadržajima koji su izbalansirani i nepristrasni.

Bosna i Hercegovina 27.06.2017 | 18:21
RAK motri javne tv servise
Savjet RAK-a je na današnjoj sjednici u Sarajevu osim Informaciju o monitoringu informativnog programa javnih RTV servisa, razmatrao i Informaciju o aktivnostima na uvođenju IP /internet protokol/ interkonekcije na tržište telekomunikacija u BiH.

U Informaciji je navedeno da je prelazak sa tradicionalnih na IP tehnologije zahtjevan zadatak, koji dodatno otežava činjenica da se sve postojeće veze, koje funkcionišu na staroj opremi moraju održati, dok se ne uspostave nove, saopšteno je iz RAK-a.

Prema procjenama tradicionalnih operatera, završetak tehnološke tranzicije, koji podrazumijeva da svi krajnji korisnici budu na IP priključcima, ne očekuje se prije kraja 2020. godine, a moguće je i prolongiranje do 2022. godine.

U narednim koracima RAK će razmotriti tehničke detalje, cijene interkonekcijskih usluga, te korekcije prijedloga referentne interkonekcijske ponude dokumenata, davanje saglasnosti i javna objava tih dokumenata.

Savjet je usvojio i Pravilo o izmjeni Pravila o obavljanju djelatnosti davaoca fiksnih javnih telefonskih usluga, koja se odnose na definiciju usluge "nomadska telefonija".

U saopštenju se dodaje da je izmjena Pravila napravljena u cilju usklađivanja sa potrebama razvoja elektronskih komunikacija i pojavom novih usluga na tržištima.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o radu RAK-a za period od januara do marta ove godine.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Trim

27.06.2017 23:16

Sto bi svi gledaoci koristli IPTV kad ce moci sa svojim antenama gledati TV programe u DVB-T formatu. Izgleda da se gura da svi gradjani postanu ovisnici i budu muzeni od strane telekom operatera. RAK izgleda ne radi u interesu gradjana.

ODGOVORITE