Haradinaj ostaje u Francuskoj?

Bivši kosovski premijer i lider ozloglašene OVK Ramuš Haradinaj danas će se ponovo suočiti sa sudskim većem Apelacionog suda u Kolmaru, povodom zahteva Srbije za njegovu ekstradiciju zbog optužbi za ratne zločine nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom.

Svijet 06.04.2017 | 10:06
Haradinaj ostaje u Francuskoj?
Ročište je zakazano za 14 sati, a sud ovoga puta ima sve potrebne elemente da bi doneo odluku. Ali, to ne znači da će Haradinaj odmah znati kakva ga sudbina čeka.

Uobičajeno je da se kod ovako važnih predmeta odluka stavi na većanje, što bi moglo da potraje i nekoliko nedelja, mada teoretski nije isključeno i da stav suda bude saopšten odmah. Ukoliko bude većanja, što je najverovatnije, prema saznanjima "Novosti", konačna odluka bi mogla da bude saopštena na novom ročištu, najranije u četvrtak 20. aprila.

U Apelacionom sudu u Kolmaru u sredu su za "Novosti" poručili da su dobili tražena dokumenta od srpskih vlasti, tako da će se danas voditi rasprava između tužilaštva i Haradinajevih advokata, gde će svako izneti svoje završne argumente.

Sud može da odluči da Haradinaja eventualno oslobodi i stavi ad akta poternicu koju je izdala Srbija ili da ga isporuči vlastima u Beogradu, posle čega bi konačna reč bila na francuskoj vladi. U svakom slučaju, očekuje se da Haradinaj bar još neko vreme provede u Francuskoj.

To je na neki način i on sam potvrdio u izjavi za prištinski portal Gazeta ekspres.

- Postoji teoretska mogućnost da sud donese odluku, ali očekujem da će ona biti doneta narednih dana - rekao je Haradinaj i pozvao svoje pristalice da ostanu mirni poručivši da je pravda potpuno na njegovoj strani.

Inače, na prethodnom zasedanju održanom 2. marta, Istražno veće je od srpskih vlasti zatražilo da im dostavi na čemu se zasniva proširenje osnovnog zahteva za izručenje, zašto je ta odluka doneta dan posle Haradinajevog hapšenja, kada je član koji se odnosi na kažnjavanje ratnih zločina nad civilima uveden u Krivični zakon Srbije i da li je bio na snazi između 12. i 20. juna 1999, kolika je maksimalna kazna predviđena za dela za koja se Haradinaj tereti i koji su kriterijumi teritorijalne nadležnosti.

(Novosti.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Радмило

06.04.2017 15:41

Баш су случајно одабрали данашњи датум.

ODGOVORITE