Харадинај остаје у Француској?

Бивши косовски премијер и лидер озлоглашене ОВК Рамуш Харадинај данас ће се поново суочити са судским већем Апелационог суда у Колмару, поводом захтева Србије за његову екстрадицију због оптужби за ратне злочине над српским и другим неалбанским становништвом.

Свијет 06.04.2017 | 10:06
Харадинај остаје у Француској?
Рочиште је заказано за 14 сати, а суд овога пута има све потребне елементе да би донео одлуку. Али, то не значи да ће Харадинај одмах знати каква га судбина чека.

Уобичајено је да се код овако важних предмета одлука стави на већање, што би могло да потраје и неколико недеља, мада теоретски није искључено и да став суда буде саопштен одмах. Уколико буде већања, што је највероватније, према сазнањима "Новости", коначна одлука би могла да буде саопштена на новом рочишту, најраније у четвртак 20. априла.

У Апелационом суду у Колмару у среду су за "Новости" поручили да су добили тражена документа од српских власти, тако да ће се данас водити расправа између тужилаштва и Харадинајевих адвоката, где ће свако изнети своје завршне аргументе.

Суд може да одлучи да Харадинаја евентуално ослободи и стави ад акта потерницу коју је издала Србија или да га испоручи властима у Београду, после чега би коначна реч била на француској влади. У сваком случају, очекује се да Харадинај бар још неко време проведе у Француској.

То је на неки начин и он сам потврдио у изјави за приштински портал Газета експрес.

- Постоји теоретска могућност да суд донесе одлуку, али очекујем да ће она бити донета наредних дана - рекао је Харадинај и позвао своје присталице да остану мирни поручивши да је правда потпуно на његовој страни.

Иначе, на претходном заседању одржаном 2. марта, Истражно веће је од српских власти затражило да им достави на чему се заснива проширење основног захтева за изручење, зашто је та одлука донета дан после Харадинајевог хапшења, када је члан који се односи на кажњавање ратних злочина над цивилима уведен у Кривични закон Србије и да ли је био на снази између 12. и 20. јуна 1999, колика је максимална казна предвиђена за дела за која се Харадинај терети и који су критеријуми територијалне надлежности.

(Новости.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Радмило

06.04.2017 13:41

Баш су случајно одабрали данашњи датум.

ОДГОВОРИТЕ