Od danas nova novčanica od 50€

U 19 zemalja zone evra od danas je u opticaju nova novčanica od 50 evra. Osim drugačijeg dizajna imaće bolju zaštitu od falsifikovanja.

Svijet 04.04.2017 | 14:50
Od danas nova novčanica od 50€
Novčanica koja je predstavljena juče na konferenciji za novinare u Parizu, biće odštampana u ukupno 6,5 milijardi primeraka, od čega jedna milijarda u Francuskoj, u štampariji Šamalijer blizu Klermon Ferana.

Sadašnja novčanica od 50 evra, koja je najčešće korišćena novčanica u zoni evra, a nikada nije izmenjena od stvaranja jedinstvene valute 2002. godine, postepeno će biti povučena.

- Novčanica prve serije moći će i dalje slobodno da bude u opticaju. I dalje će biti važeća - naglasio je generalni direktor usluga za privredu u Centralnoj banci Francuske.Poput novih novčanica od pet, 10 i 20 evra koje su puštene u opticaj od 2013. godine, nova novčanica od 50 evra napravljena je po novom modelu, uz primenu vrhunskih menhanizama za borbu protiv krivotvorenja.

Prema podacima Evropske centralne banke, novčanica od 50 evra predstavlja 45 odsto ukupnog obima novčanica u opticaju u zoni evra, ali samo 30 odsto novčanica korišćenih u Francuskoj, gde domaćinstva najradije koriste novčanice od 20 evra.

Francuska centralna banka objavila je da je evro jedna od najmanje krivotvorenih novčanica u svetu, sa stopom krivotvorenja od 0,003 odsto.

- To je osam puta manje nego što smo beležili za poslednje novčanice franaka - istakao je Fransoa Vileroa Galo.

Zaštićena od falsifikatora

Guverner Centralne banke Francuske Fransoa Vileroa de Galo rekao je na konferenciji za novinare da su na novčanici primenjene značajne sigurnosne inovacije. Reč je, pre svega, o portretu princeze Evrope, lika iz grčke mitologije, koji je ubačen u prozirni deo na desnoj strani novčanice, na sjajnoj traci.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mark

06.04.2017 12:37

I piše lijepo E B P O

ODGOVORITE