Од данас нова новчаница од 50€

У 19 земаља зоне евра од данас је у оптицају нова новчаница од 50 евра. Осим другачијег дизајна имаће бољу заштиту од фалсификовања.

Свијет 04.04.2017 | 14:50
Од данас нова новчаница од 50€
Новчаница која је представљена јуче на конференцији за новинаре у Паризу, биће одштампана у укупно 6,5 милијарди примерака, од чега једна милијарда у Француској, у штампарији Шамалијер близу Клермон Ферана.

Садашња новчаница од 50 евра, која је најчешће коришћена новчаница у зони евра, а никада није измењена од стварања јединствене валуте 2002. године, постепено ће бити повучена.

- Новчаница прве серије моћи ће и даље слободно да буде у оптицају. И даље ће бити важећа - нагласио је генерални директор услуга за привреду у Централној банци Француске.



Попут нових новчаница од пет, 10 и 20 евра које су пуштене у оптицај од 2013. године, нова новчаница од 50 евра направљена је по новом моделу, уз примену врхунских менханизама за борбу против кривотворења.

Према подацима Европске централне банке, новчаница од 50 евра представља 45 одсто укупног обима новчаница у оптицају у зони евра, али само 30 одсто новчаница коришћених у Француској, где домаћинства најрадије користе новчанице од 20 евра.

Француска централна банка објавила је да је евро једна од најмање кривотворених новчаница у свету, са стопом кривотворења од 0,003 одсто.

- То је осам пута мање него што смо бележили за последње новчанице франака - истакао је Франсоа Вилероа Гало.

Заштићена од фалсификатора

Гувернер Централне банке Француске Франсоа Вилероа де Гало рекао је на конференцији за новинаре да су на новчаници примењене значајне сигурносне иновације. Реч је, пре свега, о портрету принцезе Европе, лика из грчке митологије, који је убачен у прозирни део на десној страни новчанице, на сјајној траци.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марк

06.04.2017 10:37

И пише лијепо Е Б П О

ОДГОВОРИТЕ