Skočila potrošnja vode i struje

Ekstremno niske temperature izazvale su značajno povećanje potrošnje vode i struje na području većine opština u RS, ali i kvarove na elektrodistributivnoj i vodovodnoj mreži.

Republika Srpska 17.01.2017 | 10:45
Skočila potrošnja vode i struje
Prema riječima Krste Mićića, direktora preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Pale, u ovoj opštini došlo je do značajnog povećanja potrošnje vode.

"Potrošnja vode je povećana jer mnoga domaćinstva puštaju vodu da teče stalno kako se instalacije ne bi zaledile. Mnoga domaćinstva nisu zaštitila šahtove, koji su se usljed niskih temperatura zaledili, i zbog toga je došlo do pucanja instalacija u kućama i stanovima", istakao je Mićić.

On je apelovao na stanovništvo da zaštiti vodovodne instalacije i da smanje potrošnju vode, kako bi snabdijevanje bilo uredno.

Iz Službe za informisanje MH "Elektroprivreda RS" saopšteno je da su ekstremno loši vremenski uslovi i veliki broj prazničnih dana u prvoj polovini januara uzrokovali rekordnu potrošnju električne energije.

"Tako je 10. januara ostvarena najveća potrošnja u istoriji ERS, odnosno Republike Srpske. Tog dana potrošnja je iznosila 16.794 MWh. Planirana prosječna potrošnja ERS za januar iznosi 12.437 MWh, dok je ostvarena prosječna dnevna potrošnja za prvih 10 dana januara iznosila 14.943 MWh", precizirali su u ERS.

Slobodan Đalamić, portparol ZEDP "ElektroBijeljina" kaže da je u posljednjih mjesec dana došlo do porasta potrošnje struje, tako da je prema određenim pokazateljima, isporuka struje krajnjim kupcima povećana za oko 10 odsto od uobičajene.

On kaže da ta činjenica ni na koji način nije ugrozila snabdijevanja kupaca. U "Vodovodu" Banjaluka potvrđuju da je potrošnja vode u ovom periodu niskih temperatura i hladnog vremena povećana i to za 10 odsto, u odnosu na prosječnu potrošnju vode za ovaj period.

Oni su apelovali na građane da u objektima koji se ne griju i gdje se voda ne koristi duže vrijeme, vodu ispuste iz instalacija i zatvore glavni ventil u vodomjernom oknu, te tako zaštite instalacije.

Snježne padavine prouzrokovale su brojne kvarove na elektromreži u opštinama Novi Grad i Krupa na Uni, a ekipe ih otklanjaju.

Trenutno snabdijevanje kupaca električnom energijom na distributivnom području "Elektrokrajine" Banjaluka je uredno, osim nekoliko manjih kvarova koji su se javljali sporadično.

Meteorolozi prognoziraju za ovu sedmicu novi ledeni talas sa snijegom koji će se zadržati u BiH sve do četvrtaka, kada se očekuje stabilizacija.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lijan

18.01.2017 17:51

Jedva docekali da oderu kozu obicnom narodu!

ODGOVORITE