Скочила потрошња воде и струје

Екстремно ниске температуре изазвале су значајно повећање потрошње воде и струје на подручју већине општина у РС, али и кварове на електродистрибутивној и водоводној мрежи.

Република Српска 17.01.2017 | 10:45
Скочила потрошња воде и струје
Према ријечима Крсте Мићића, директора предузећа "Водовод и канализација" Пале, у овој општини дошло је до значајног повећања потрошње воде.

"Потрошња воде је повећана јер многа домаћинства пуштају воду да тече стално како се инсталације не би заледиле. Многа домаћинства нису заштитила шахтове, који су се усљед ниских температура заледили, и због тога је дошло до пуцања инсталација у кућама и становима", истакао је Мићић.

Он је апеловао на становништво да заштити водоводне инсталације и да смање потрошњу воде, како би снабдијевање било уредно.

Из Службе за информисање МХ "Електропривреда РС" саопштено је да су екстремно лоши временски услови и велики број празничних дана у првој половини јануара узроковали рекордну потрошњу електричне енергије.

"Тако је 10. јануара остварена највећа потрошња у историји ЕРС, односно Републике Српске. Тог дана потрошња је износила 16.794 МWх. Планирана просјечна потрошња ЕРС за јануар износи 12.437 МWх, док је остварена просјечна дневна потрошња за првих 10 дана јануара износила 14.943 МWх", прецизирали су у ЕРС.

Слободан Ђаламић, портпарол ЗЕДП "ЕлектроБијељина" каже да је у посљедњих мјесец дана дошло до пораста потрошње струје, тако да је према одређеним показатељима, испорука струје крајњим купцима повећана за око 10 одсто од уобичајене.

Он каже да та чињеница ни на који начин није угрозила снабдијевања купаца. У "Водоводу" Бањалука потврђују да је потрошња воде у овом периоду ниских температура и хладног времена повећана и то за 10 одсто, у односу на просјечну потрошњу воде за овај период.

Они су апеловали на грађане да у објектима који се не грију и гдје се вода не користи дуже вријеме, воду испусте из инсталација и затворе главни вентил у водомјерном окну, те тако заштите инсталације.

Сњежне падавине проузроковале су бројне кварове на електромрежи у општинама Нови Град и Крупа на Уни, а екипе их отклањају.

Тренутно снабдијевање купаца електричном енергијом на дистрибутивном подручју "Електрокрајине" Бањалука је уредно, осим неколико мањих кварова који су се јављали спорадично.

Метеоролози прогнозирају за ову седмицу нови ледени талас са снијегом који ће се задржати у БиХ све до четвртака, када се очекује стабилизација.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лијан

18.01.2017 17:51

Једва доцекали да одеру козу обицном народу!

ОДГОВОРИТЕ