Nemojte da sušite veš na radijatorima

Mnogi u hladnim danima nemaju drugog izbora nego da veš suše unutar svoja četiri zida, na radijatorima. Ali, ova navika mogla bi vas koštati zdravlja kad su u pitanju problemi u vezi sa disajnim sistemom.

Svijet 20.10.2016 | 11:10
Nemojte da sušite veš na radijatorima
Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Makintoš ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša u stanovima odgovorno za čak 30 odsto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je velik nivo vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plesni, piše BBC.

Ukupno 87 odsto domaćinstava u Glazgovu, u kojem je studija sprovedena, suši veš u kući po hladnom vremenu, od kojih dve trećine njih odeću suši na radijatoru. To povećava nivo vlage u domu za 30 odsto onih dana kada se veš suši, odnosno za 15 podsto za vreme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu.

Udisanje spora plesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na spore kad ih identifikuje u gornjim disajnim putevima i sinusima.

Simptomi infekcije plesnima uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Izvor: Radiosarajevo
Foto: Thinkstock

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crnii

20.10.2016 13:05

Eeee ti ćeš mi reći

ODGOVORITE