"Minhen može da se desi i u Beogradu"

Moramo što pre da preduzmemo mere da sprečimo terorističke napade, poput onih u Evropi, poručuje profesor Fakulteta za bezbednost.

Srbija 24.07.2016 | 12:38
"Minhen može da se desi i u Beogradu"

Stravičan ubilački pohod u Minhenu podstaknut je terorističkim napadima u svetu koji su uzeli maha u poslednje vreme, što može da se dogodi i u Srbiji, upozorava profesor Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović.

Poput stravičnog događaja u Minhenu, on kaže da i u Srbiji može da se doživi slična sudbina, jer su teroristički napadi u svetu otvorili Pandorinu kutiju.

"Svi oni koji imaju takve sklonosti da naude društvu znaju da su najranjiviji delovi društva potpuno nezaštićeni. Danas svako može da unese oružje u neki tržni centar u Beogradu, a naše obezbeđenje nije naoružano i nije obučeno da tako nešto može da spreči. Takođe, sudovi u Srbiji štite takve, jer se predmeti vuku dugo", objašnjava Trifunović.



On navodi da je nužno da se u Srbiji promene četiri ključne stvari kako bi se podigle bezbednosne mere na zadovoljavajući nivo.

"Prva stavka je širenje bezbednosne kulture. Druga bitna tačka je povratak služenja vojnog roka, treća je liberalizacija Zakona o nošenju i držanju oružja i četvrta leži u promeni krivičnog zakona, koji bi trebalo da bude po ugledu na zakone u SAD", poručuje Trifunović.

On naglašava da ne veruje tvrdnjama nemačke policije da nije reč o terorističkom napadu, jer istraga još nije ni završena.

Konzul Srbije u Minhenu Snežana Miljanić rekla je da među poginulima u oružanom napadu u Minhenu nema građana Srbije, ali da bavarska policija nije mogla da potvrdi da li među povređenima ima naših državljana.

(Kurir)
(Foto: Marina Lopičić)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

24.07.2016 11:04

Kpga vi intetesujete, ha ha ha....Sve nekakvi profesori, doktori nauka, a ne znaju sabrati dva razlomka, o Besselovim jednacinama da ne pricam. Jel profesore, jesi li izracunao vjerovatnocu tog dogadjaja? Ako se u obzir uzme Gaussova raspodjela. nemate se cega bojati, vi ste skroz sa strane.

ODGOVORITE
Name

ha ha ha

24.07.2016 14:35

Baš si duhovit,evo cerekam se ko bula na slaninu. Gdej god ste vi tu su i nevolje,zato je realnost takve situacije u Beogradu velika.

Name

Ne

24.07.2016 19:15

Niste nikog bombarovali samo ste se branili sve se vraca sbe se placa ali strada samo mevini narod .Pa i ja sam luda i kod nad je nas je ubijan nevini narod