Obilježena godišnjica ubistva generala Draže

Vladika toplički Arsenije danas je uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja u Crkvi Svetog Save u Beogradu služio parastos za pokoj duše generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je strijeljan na današnji dan prije 70 godina, kao i za brojne neznane oficire, vojnike i rodoljube koji su poginuli za otadžbinu.

Srbija 17.07.2016 | 15:20
Obilježena godišnjica ubistva generala Draže
Vladika Arsenije je u prigodnom obraćanju vjernicima i poštovaocima generala Mihailovića rekao da je on pogubljen bez suda i krivice, a na pravdi Boga i da je pucanj na njegove hrabre vojničke grudi bio "pucanj na istinu, pravdu, hrabrost, istrajnost i odanost otadžbini i pravoslavnoj vjeri".

"On je hrabro stao na čelo vojske da bi odbranio ono što se odbraniti može. Istorija govori o njegovoj ličnosti i delu, a tek će progovoriti", poručio je vladika Arsenije.

Komemorativnom skupu obratio se Dragan Đukić iz Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941. do 1945. godine, rekavši da se generalu Mihailoviću ne zna grob, ne zna se da li je spaljen ili ne, ali da je on sebi za života digao spomenik, koji ništa ne može urušiti niti uništiti.

"Beograd nema spomenik generalu, ali dok je Ravne Gore to će biti njegov spomenik, a Srbija ga sigurno zaboraviti neće", rekao je Đukić.

Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji se smatra vođom prve oslobodilačke gerile u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, uhapsile su nakon rata komunističke vlasti kojima se otvoreno suprotstavio i osudile ga na smrt zbog "kolaboracije i ratnih zločina".

On je strijeljan 17. jula 1946. godine i sahranjen na tajnom mjestu.

Viši sud u Beogradu je prošle godine usvojio zahtjev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije.

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je posljednje posthumno dodijelio američki predsjednik Hari Truman marta 1948. godine.

Odlikovao ga je ordenom Legija za zasluge prvog stepena za "organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju", kao i za "spasavanje američkih avijatičara".

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

E,SRBI,SRBI

17.07.2016 15:27

OD BANJALUKE PA DO RAVNE GORE SVI SU ISTI .BILI I OSTALI I PLJUNULI NA SRBE PARTIZANE KOJI SU BILI VEĆINA U NARODNOSLOBODIČAKOM POKRETU.E,SRBI, SRBI

ODGOVORITE
Name

yugosloven

17.07.2016 16:03

JE LI PRIJATELJ ILI NEPRIJATELJ I KOJEG NARODA I KOJE ZEMLJE

ODGOVORITE
Name

joja

17.07.2016 17:34

Od toliko naših srpskih dokazanih heroja i antifašista mi ističemo sluge fašističke...Nikad ga njemačka komanda nije spominjala kao problem i neprijatelja....Al kad danas vidim ovaj naš jad i bijedu zalud su poginuli i svi ti naši heroji u 2 svjetskom ratu...Da nas švabo preuze možda bi nam bolje bilo svima,eto naši očevi su kao nekakvi pobjednici opet išli u njemačku za boljim životom...

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

17.07.2016 19:18

Joja idi liječi se dok još nije kasno.

Name

Alan Ford

17.07.2016 17:43

Je*ali vas i partizani i ćopavi bravar koji ih je vodio. U partizanima su bili samo probisveti, neradnici i kriminalci. Pravi srbski rodoljubi su bili Četnici na čelu sa Đeneralom Dražom. I to su bili jedini borci protiv fašizma. Sve ostalo je komunistička propaganda. Bruka i sramota države Srbije je što nije pronašla i obeležila Dražin grob. Ali ko Srbiju vodi zadnjih decenija a i danas, nije nikakvo čudo.

ODGOVORITE
Name

Semberac

17.07.2016 18:15

Živ je Draža umro nije, dok je ravne Semberije.

ODGOVORITE
Name

Spartan

17.07.2016 19:12

Alo partizani,lakše malo !!! Pustite tu ''boško buha" istoriju ! Pročitajte nešto drugo,imate mogućnost,arhive se otvaraju ili su već otvorene,ima dosta toga i na internetu !

ODGOVORITE
Name

Nejasno

18.07.2016 00:09

Borio se za kralja I otadzbinu.Ajd za otadzbinu,al kralj u iñostranstvu uziva a ti gini za njega..

ODGOVORITE
Name

ŽIKAŽ

20.07.2016 09:30

I DANAS 01 APRILA

ODGOVORITE
Name

ŽIKAŽ

20.07.2016 14:15

SVAKE GODINE U PRIJEDORU 01 APRILA UZ PJESME DRUŽE TITO, BLA,BLA, BLA, POLAŽU CVIJEĆE ONI KOJIMA KROZ VENE TEČE KRV PARTIZANA. A ISTI UBIŠE DOKTORA MLADENA DA BI MU NA GROBU IGRALI. NIJE BILO DOSTA DA GA JEDNOM UBIJU, NEGO GA SVAKE GODINE UBIJAJU, JER DOKTOR JE ŽIV.