Makedonija: Protesti sve masovniji

Četiri policajca su povrijeđena, a jedan demonstrant je priveden u sinoćnjim protestima u Skoplju zbog odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da pomiluje sve političare protiv kojih se vode istrage ili su pokrenute optužnice u aferi "prisluškivanje".

Region 15.04.2016 | 10:08
Makedonija: Protesti sve masovniji

Specijalna policija upotrijebila je i šok bombe protiv demonstranata koji su krenuli prema Policijskoj stanici Beko zahtijevajući oslobađanje demonstranata privedenih u protestu u srijedu uveče.

Sinoćnji protesti bili su i masovniji od prethodne dvije večeri, a policija je za razliku od ranije ogradila i kancelariju makedonskog predsjednika u centru grada.

Televizija "Nova" je javila, pozivajući se na policijske izvore, da je sinoć priveden jedan demontrant zbog lupanja izloga u centru grada, kao i da ima povrijeđenih demonstranata.

Protest su organizovala 82 građanska udruženja, a trajao je više od četiri časa.

U Skoplju je sinoć održan i kontraprotest pristalica vladajućeg VMRO-DPMNE koji negoduju što je Ivanov abolirao lidera SDSM-a Zorana Zaeva i bivšeg obaveštajca Zorana Veruševskog koje smatraju vinovnicima trenutne političke krize u Makedoniji.

Građani su prošle večeri protestovali i u Bitolju, drugom po veličini gradu u Makedoniji. Stanovnici ovog grada izrazili su nezadovoljstvo i protiv abolicije političara i protiv svog gradonačenika koga je Specijalno javno tužilaštvo tereti za zloupotrebu javnih nabavki za prevoz djece čime je oštetio budžet za oko 360.000 evra.

Njega je Ivanov apolirao prije nego što je tužilaštvo pokrenulo proces.

Za večeras su zakazani novi protesti, a u Skoplju je trenutno mirno.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

15.04.2016 09:07

Dok se osveste, Albanci će im maznuti pola države. Šta donose razna 'proleća' gledamo u Siriji i Libiji. Nadam se da će narod u RS imati malo više mozga. Neki od ovih licemera koji ih prozivaju na proteste pod motom da se 'ovako više ne može' znaju da prokockaju 50.000 KM za noć.

ODGOVORITE
Name

boki

15.04.2016 15:16

Počinje makedonski majdan,al garant

ODGOVORITE
Name

Cezar

15.04.2016 22:21

Bravo za Makedonce. Možda se bivša JU počne čistiti odozdo, iz Makednije.

ODGOVORITE