Miomir Pelemiš: "Ne brinite zbog virusa"

Nema razloga za brigu i uzbunu zbog virusa "zapadnog Nila", jer je situacija apsolutno pod kontrolom, rekao je direktor beogradske Klinike za infektivne i tropske bolesti Miomir Pelemiš.

Region 20.08.2015 | 10:42
Miomir Pelemiš: "Ne brinite zbog virusa"

Pelemiš je naveo da je u Klinici za infektivne i tropske bolesti registrovan samo jedan bolesnik koji ima tu infekciju, a koji je preminuo jer je imao najteži oblik infekcije.

Nema nikakvog razloga za brigu niti za uzbunu, posebno imajući u vidu da je to blaga bolest, gde 80 odsto inficiranih osoba nema nikakve simptome, rekao je Pelemiš za RTS.

Prema njegovim riječima, riziku su izloženije osobe koji imaju oslabljen imunitet i koje su u odmakloj životnoj dobi, posebno ljudi koji imaju teške hronične bolesti.

On je dodao da za ovaj, kao i za većinu virusa ne postoji lijek i ljekari bore protiv simptoma koje virus uzrokuje, kao što su povišena temperatura, bolovi u mišićima, poremećaji disanja i rada bubrega.

Pelemiš je naglasio da je suština u prevenciji i uništavanju glavnih prenosioca ovog virusa - komaraca i da su preduzete mjere u toj oblasti već dale rezultate.

Treba izbegavati stajaće vode i područja gde ima komaraca, istakao je Pelemiš.

Komentari / 0

Ostavite komentar