Миомир Пелемиш: "Не брините због вируса"

Нема разлога за бригу и узбуну због вируса "западног Нила", јер је ситуација апсолутно под контролом, рекао је директор београдске Клинике за инфективне и тропске болести Миомир Пелемиш.

Регион 20.08.2015 | 10:42
Миомир Пелемиш: "Не брините због вируса"

Пелемиш је навео да је у Клиници за инфективне и тропске болести регистрован само један болесник који има ту инфекцију, а који је преминуо јер је имао најтежи облик инфекције.

Нема никаквог разлога за бригу нити за узбуну, посебно имајући у виду да је то блага болест, где 80 одсто инфицираних особа нема никакве симптоме, рекао је Пелемиш за РТС.

Према његовим ријечима, ризику су изложеније особе који имају ослабљен имунитет и које су у одмаклој животној доби, посебно људи који имају тешке хроничне болести.

Он је додао да за овај, као и за већину вируса не постоји лијек и љекари боре против симптома које вирус узрокује, као што су повишена температура, болови у мишићима, поремећаји дисања и рада бубрега.

Пелемиш је нагласио да је суштина у превенцији и уништавању главних преносиоца овог вируса - комараца и да су предузете мјере у тој области већ дале резултате.

Треба избегавати стајаће воде и подручја где има комараца, истакао је Пелемиш.

Коментари / 0

Оставите коментар