Četrnaestogodišnjakinju pretukle vršnjakinje!

Nesvakidašnji napad na 14-godišnju Tijanu D. Iz Beograda nasred ulice kap u moru vršnjačkog nasilja. Dete prebijeno, iščupan joj pramen kose. Postoje snimci, ali niko nije priveden.

Srbija 17.08.2015 | 14:40
Četrnaestogodišnjakinju pretukle vršnjakinje!

Prošlo je pet dana otkako je 14-godišnja Tijana D. brutalno išutirana i prebijena na ulici, na samo nekoliko metara od ispostave Policijske uprave Čukarice, u beogradskom naselju Bele vode, a da policija nije reagovala. Napad su odmah prijavili lekari Instituta za majku i dete, po službenoj dužnosti.

Moja kćerka se sa drugaricom vraćala kući iz obližnjeg parka, 11. avgusta, oko 21.30. I park i ulica Zdravka Jovanovića, kojom su išle, bile su prilično prometne i osvetljene. Na sanduku za sladoled trafike kraj policijske kancelarije sedele su dve devojke - priča majka Jelena Đurić.

Na snimku kamere vidi se da je jedna plava, sa izrazito ravnom, dugom kosom, a druga crnka, sa podignutom. Plavuša je nešto dobacila Tijani i njenoj drugarici i ove su se okrenule da vide da li ih znaju. Pošto su im bile nepoznate, produžile su dalje. Plavuša od oko 16 godina je ponovo viknula:

Hej, ti mala, plava, stani!

Devojčice su se prepale i ubrzale, ali ih je stigla.

Ščepala je Tijanu za kosu i oborila na trotoar. Počela je da je šutira, a Tijana je jedva stigla da podlakticama zakloni glavu. Njena drugarica je probala da odvoji pobesnelu tinejdžerku, koja je grmela: "Kakve mi ti to poglede upućuješ?! Glavu ću ti polomiti!" - priča majka.

Za sve to vreme prolazili su i ljudi i automobili, i niko se nije zaustavio izuzev jednog mladića, koji je ščepao plavušu. Devojka se, međutim, otrgla iz njegovog stiska i ponovo nasrnula. Mladić ju je opet zgrabio i povikao Tijani da beži kući. Devojčica je posle ispričala da je plavuša delovala čudno - bila je ili drogirana ili izobličena od mržnje.

Na snimku sigurnosne kamere, koji su vlasnici trafike ustupili roditeljima, vidi se kako je plavuša, kada je jurnula za devojčicama, nešto izvukla iz džepa svoje drugarice. Zatim se jasno vidi kako nasilnica, po povratku, razvlači žvaku i rukom se hladi jer se od tuče zagrejala! Gestikulacijom dočarava kako je prebila nedužnu devojčicu. Pokazuje kako ju je čupala i šutirala, previjajući se od smeha.

Tijani je iščupan ceo pramen kose, teme joj je bilo crveno, imala je ogrebotine po nogama i užasne bolove u glavi i telu u naredna tri dana. Dok su ulazili u Institut za majku i dete povratila je. Dežurna policijska ekipa sa Novog Beograda uzela je izjave, obavestila kolege sa Čukarice i uputila porodicu da sutradan ode u čukaričku PU.

- Inspektor nam je u startu rekao da su mu ruke vezane jer je u pitanju maloletnica, a nemaju bazu podataka mlađih od 18. Rekao je i da će probati da je nađu i pregledati sigurnosne kamere, međutim nisu to uradili. Nisu pozvali na razgovor ni devojčicu koja je bila sa Tijanom, iako smo ostavili kontakt telefon. Meni su preporučili ako vidim nasilnicu da javim policijskoj patroli da dođe da je privede - kaže Jelena.

Tijana nekoliko dana nije smela ni na terasu da izađe, a u međuvremenu je čula od dece da su nasilnice najverovatnije iz Železnika i da im Tijana nije jedina žrtva.

Svaki četvrti maloletnik žrtva je vršnjačkog nasilja, pokazuju istraživanja. Vršnjaci u obračunima koriste motke, noževe, boksere, bejzbol palice, a nedavno je jedan čak njome drugu polomio obe ruke. Vršnjačko nasilje i među dečacima i među devojčicma je u porastu. Agresivcima najčešće nedostaje pažnja i ljubav kod kuće i sami su žrtve nasilja roditelja ili su prosto od njih naučili takav model ponašanja. Uzrok je i vaspitna zapuštenost (roditelji ne postavljaju granice deci).

N moje pitanje da li će se nasilna devojčica vratiti da naudi mom detetu, inspektor je samouvereno odgovorio: "Ja mogu da vam garantujem da vaše dete više neće dirati!" A šta je sa drugom decom? Da li će dirati drugu decu? Da li treba nekog da ubije, pa da policija ispita ceo slučaj - pita se Jelena.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar