Београд је саобраћајни чвор за све у региону

 Успостављањем директне лета "Ер Србије" на линији Београд - Мостар после 33 године, Србија показује да жели да афирмише сарадњу у региону, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастрктуре Горан Весић и навео да ће Београд постати саобраћајни чвор из којег ће и сви који живе том делу БиХ моћи да путују у свет.

Србија 17.04.2024 | 11:50
Београд је саобраћајни чвор за све у региону

"Повратна карта кошта 104 евра и ми очекујемо да велики број путника из тог дела Босне и Херцеговине користити Београд као ’хаб’ за даље путовање. ’Ер Србија’ лети до више од 80 дестинација у свету, из Београда можете директно за Њујорк, Чикаго, Пекинг, ускоро ће се моћи и за Шангај, Мајами...", рекао је Весић за ТВ Прву.

Последњи лет на релацији Београд - Мостар обављен је 23. новембра 1991. године, а после 33 године, та линија је обновљена и већ првог дана продато је 2.000 карата.

Весић је казао да овај лет траје око 50 минута и да је цена повратне карте мања  од цифре која би путницима била потребна за гориво, када би путовали аутомобилом.

"Очекујмо да ова линија остане профитабилна, јер увек треба мало времена кад се нови лет успостави, да се људи навикну", навео је Весић који је поводом првог лета боравио у Мостару са председником Србије Александром Вучићем.

Министар је подсетио и да "Ер Србија" већ лети до Сарајева и Бањалуке.

Весић је истакао и да је председник Вучић срдачно дочекан у Мостару, што је показало колико житељи и политичке структуре у Херцеговини поштују његову политику.

"Србија има свој штанд на Привредном сајму у Мостару, који је и председник Вучић отворио као један од лидера у региону. Порука коју шаљемо и директном линијом до Мостара и доласком на сајам је да Србија жели да афирмише сарадњу у региону", истакао је Весић.

Поручио је и да је Србија отворена и за сарадњу са државама у региону, чак и када се те државе не понашају коректно према Србији у међународним институцијама.

"Србија, као највећа држава на Балкану, по броју становника и расту БДП-а, верује у регионалну сарадњу, јер је интерес свих да Балкан постане једно тржиште. То је политика председника Вучића - да сарађујемо, јер једино уз привредну сарадњу можемо да створимо услове за лакше решавање политичких питања", напоменуо је Весић.

На упозорења председника да моћници желе сукобе у региону, Весић је рекао да велике силе увек имају своје интересе, који се најчешће не поклапају на интересима мањих држава, поготово оних које воде самосталну политику.

 "Очигледно је да неки са стране ове желе сукобе, јер из тих сукоба увек други профитирају. И то што није било авио-линије између Београда и Мостара, није био интерес ни Београђана ни Мостараца. Изгубили смо 33 године током којих смо могли да сарађујемо, да развијамо наше градове и две земље. И, зато, ова линија показује колико је било штете од сукоба на Балкану за све који овде живе", рекао је министар Весић.

(БН) Фото: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаран

17.04.2024 12:03

А требињ и соколац ниста ....сви лазете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја зелим бити пилот

17.04.2024 12:26

Ја редовном линијом Требиње - Гвинеа Бисао летим вец годинама !

Name

123

17.04.2024 12:49

Ово су одлицно урадили.Многи це да путују преко Београда за Мостар који зиве у иностранству јер је одлицна веза него за Сарајево,јер овај лет је директан за Мостар.Све похвале и сретно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако од ока

17.04.2024 13:01

Нама кажу да је бањалучки одма посље Схипола 👌😁

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

17.04.2024 13:51

Увјек је и био

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

17.04.2024 14:47

..хоћу Требиње аеродром......

ОДГОВОРИТЕ