"Ђајић је добар човјек, али "шејтан" је ушао у њега"

"Ђајић јесте добар човјек и љекар, али једноставно је “ушао шејтан у њега”. Штета је да га потрошимо и ту сам мало љут и на предсједника Додика што га није савјетовао, будући да би га Ђајић послушао", каже Умичевић.

Република Српска 17.01.2024 | 13:28
"Ђајић је добар човјек, али "шејтан" је ушао у њега"

Ванредна сједница Скупштине града Бањалука прекинута у петак, затим је изненада заказана за данас, али и експресно отказана, због недостатка кворума.

Шта се дешава у парламенту говорио је СНСД-ов одборник Маринко Умичевић за Н1.

У вези са сједницом на којој је изгласана реалокација буџетских средстава, а након тога исплаћена су средства за туђу његу и помоћ, те друге инвалиднине за децембар мјесец, али не и плате радницима Градске управе и других институција Умичевић је рекао да је исплаћен само дио средстава од реалокације, око педесет одсто, односно радницима су плате исплаћене.

"Током сједнице Скупштине предсједник Гро СНСД Владо Ђајић и његови “сателити” су издали саопштење да су одборници који су гласали за ребаланс буџета из 2023. године поткупљени, а који су гласали и за реалокацију.

Ја сам разочаран, рођени сам Бањалучанин и сви знају за мене, чак и у Америци. То ме је увриједило, нисам поткупљен нити је градоначелник покушавао било кога да поткупи. Издао сам саопштење и тражио састанак са предсједником странке Милорадом Додиком.

Морам да размислим о свом статуту у странци. Са Ђајићем не видим себе у неком даљем заједничком раду у СНСД. Очекивао сам Ђајићево извињење. Услиједило је друго Ђајићево саопштење у којем хвали одборнике који су усвојили реалокацију буџета. Овакве контрадикторности у врло кратком периоду су обичан безобразлук.

Реаговао сам, јер ћутање је одобаравање. Нисам узео паре и никада их нисам узео. Сви знају ко је Маринко. Морамо се учити демократији и морамо одблокирати град. У Бањалуци и Бијељини је слична ситуација, не зна се ко је опозиција градоначелник или скупштинска већина. Нон стоп је препуциавање, пишу се кривичне пријаве, град стагнира, народ трпи.

Током сједнице ми је најтеже пало јер се СНСД подијелио, пет одборника је отишло кући, а остали су остали. То се не смије дешавати. Надам се да ће се из овога извући поуке. Чекам извињење, али од тога нема ништа – рекао је Умичевић.

Поједини портали су писали да је било интервенисања предсједника СНСД Милорада Додика на одборнике СНСД да подржа ребаланс на буџет 2023. године.

– Свашта се прича, неко сигурно жели изазвати сукоб и направити пометњу и да направи сукоб између Ђајића и Додика. Од тога нема ништа. Ми не бисмо ни усвојили ребаланс јер Министарство сматра да то није по закону. Средства која треба да дођу из Србије требало би да прихватимо, јер су потребна нашем буџету. То може ићи у ребаланс буџета од 2024. године.

Углавно, све су то приче, мени нико ништа није наредио. Једино смо ми у Бањалуци и у Бијељини забранили градоначелнику да изврши реалокацију. Буџет је “жива ствар”. Ако постоје криминалне радње, сви који нису поступали по закону требало би да за то и одговарају, али не преко леђа грађана, јер за то постоје судски органи – каже Умичевић.

У вези са донацијом од 6 милиона КМ коју је градоначелник највио Умичевић је рекао да то није коректно према другим партијама у Бањалуци.

– Потребно је да се види зашто се даје донација и какве су обавезе Града према тој донацији. Такође имам информицаије да су они љути што ми то нисмо прихватили. Сваки новац је добродошао, али није коректно да се на такав начи дај 6 милион марака и да се код нас прави још већи раздор. Углавно, те паре нисам видио и о њима само знам из новина – каже Умичевић.

Будући да је Умичевић рекао да размишља о свом статусу у СНСД, те да планира о томе разговарати са предсједником странке Милорадом Додиком, очигледно је да није задовољан дешавањима у градском одбору.

– Сва ова претходна дешавања су шамо шлаг на торту. Сматрам да ми рушећи градоначленика заправо више деградирамо себе. Стално смо у некаквом лажном нападу и мислим да оваквим понашањен јако тешко можемо да вратимо повјерење гласача. Три године није било састанка одбора, појединци су готово приватизовали Градски одбор, а то није добро за партију, па и друштво.

Три сам мандата донио СНСД, а то је било изузетно тешко будући да сам дошао из ПДП. Ја сам једни одборник у Скупштини града са узастопна 4 мандата. Јако ме је погодила оптужба да сам узео паре на тој дјеци и тим људима. У СНСД сам ушао због Додика, али себе више не видим у тој странци – истиче Умичевић И додаје:

– Нисам добио извињење, нападају ме ботови на друштвеним мрежама, а ја немам “ораха у џеповима”. Не дам на себе, три одборника су прећутала напад. Паре нисам узео, сматрам да је ћутање одобравање.

На питање зашто је СНСД одустао и да ли је иницијатива за опозив градоначелника долазила од једног човјека или цијеле странке Умичвеић је рекао да се ради о идеји само једне групе.

– Ја нисам био за опозив и нисам хтио то да потпишем, јер је то чиста утопија и будалештина, што се на крају и испоставило. Чим је све то на крају прећутано значи да се радило о великом фијаску – каже он.

Дотакао се и рада предсједника Гро СНСД Владе Ђајића и оргазовања догађаја сумњивог квалитета.

– Ђајић је велики хуманиста и добар човјек, одличан љекар, али је окружен погрешним људима који га савјетују да ради све оно што не би требало да ради. Нисам био ни на једном концерту, сматрам да је то будалештина и бацање пара, те има пуно бољих начина да се паре искористе. Моји недоласци на концерте изазвали су неки врсту сукоба између нас. Ђајић јесте добар човјек и љекар, али једноставно је “ушао шејтан у њега”. Штета је да га потрошимо и ту сам мало љут и на предсједника Додика што га није савјетовао, будући да би га Ђајић послушао – каже Умичевић.

Тренутно је нејасна ситуација у градској скупштини када су у питању страначки интереси и њихови одборници.

– У Скупштини сам одборник већ петнаест година и ово ми се готово згадило, у посљедњих годину дана одем на сваку трећу сједницу. Ужасне су тензије, размишљао сам чак да донесем кандило да мало окадим салу. Када се угасе камере то су сасвим други људи. Рад одборника у на сједници је сматрам великим дијелом представа за јавност. Што се тиче СНСД нема подјела. Очекивао сам да ћемо имати састанак одбора након ванредне сједнице. Не могу да дозволим да СНСД гласа заједно са одборницима Јелене Тривић. Ми смо два табора и не можемо исто да мислимо. Без обзира што је и одборница Јешић дала сасвим прихватљиво рјешење. Свакога треба саслушати, има занимљивих приједлога. Знам да један одборник није хтио да гласа. Не знам како ће све то на крају проћи. Јесте ово циркус, али му се назире крај будући да ће ускоро октобар. Грађани Бањалуке и Бијељине више не смију дозволити да су градоначелник и скупштинска већина из различитих опција. Очигледно да код нас нема демократије, још увијек влада анархија. А резултат свега тога је стагнација града. Циркус јесте у скупштини, недостатак одговорнисти је евидентан и многи ће се питати чиме ће изаћи на гласање пред народ на сљедећим изборима – истиче Умичевић.

Умичевић сматра да Бањалука није у кризи.

– Предсједник Скупштине је поднио кривичну пријаву, али су оне изгубиле смисао. Градоначелник је крив кад има на неким ставкама вишка, а крив је и кад има мањка. Ребаланс буџета се мора правити сваких три мјесеца. Такође, свједоци смо велике инфлације која је такође утицала на стање буџета. Година је била изазовна, а ова која је пред нама ће бити још изазовнија – каже он.

Октобар је мјесец одлуке грађана, локални су избори. Умичевић сматра да ће Станивуковићу бити знатно теже добити градоначелнички мандат будући да има још једног противника, Јелену Тривић.

-То је шанса за СНСД који треба да врати Бањалуку. За добробит града најбоље је да побиједи онај ко има најбољи програм. Биће јако тешко, чак и СДС размишља да у Бањалуци има свог кандидата. Биће весело и забавно – каже Умичевић.

Дотакао се и урађеног током протекле три године. Умичевић сматра да је битно да се ради.

-Урађено је све што се могло урадити. Видим да се радило доста на водовидима, путевима. Град је више могао да смо и ми као скупштинска већина били бољи. Сви заједно сносимо кривицу што није више урађено. Ми нисмо допустили да се у Бањалуци гради колектор, што је срамота.

Такође не допуштамо да се ради заобилазница као велики проблем Бањалуке, будући да готово кроз центар града пролазе два транзита. Потребно је да сви извучемо поуке. Сада крећу припреме за изборе и најмање ћемо се бавити грађанима Бањалуке – закључује Умичевић.

(бањалука-24.цом)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Баке

17.01.2024 13:47

Води будаку кући ,он је сада све сем оног сто би требао бити доктор и узор другима постао је шпрдња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

17.01.2024 17:17

Због Додика ?? Је ли он Бог неки ?? А народ ко је....., сједи 1 биједи!

Name

Мико

17.01.2024 13:50

Ти си битанга ,а Дјајиц је будалетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.01.2024 13:56

Какав шејтан ..он је Будала која је пукла...јер да имало има мозга неби се као љекар упустио да шурује с мафијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

17.01.2024 14:06

Ко тебе сељаце озбиљно свата кад прицас о сејтану.Из које си брдесине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

17.01.2024 14:09

Коме ли се ти додворавас све се зна о теби и твојим проблемима са радницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

17.01.2024 14:23

Која екипа нас води. Катастрофа. Ми што остадосмо прднули усмо у чабар дефинитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

17.01.2024 14:38

Дјајиц је прави одраз насе елите, то вам је господо доктор, тако да добро је нама ко нас представља. Пркоси законима физике, ремети гравитационо поље планете, Хомер Симпсон, Цак Норрис. Ако такав мозе да постоји и води несто, било ста, ми смо онда у говнима до грла… ако је то знак интелигенције на овој планети!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

17.01.2024 14:44

Ко тебе пита зашто , ти немаш право гласа,сељачина.У граду живе сељачине као ти.Није то малтретирање радника Бема и ,псовање матере..Ја сељака поштујем..А Ђајић није ништа бољи од тебе ,нашмрче се па баљезга ко Фока..Ђесте лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повуците се обадвојица

17.01.2024 15:02

За почетак се повуците обадвојица па да полако град почне са реформама. Изадјите обадвојица И тако це те појачати снсд у Бањој Луци.

Name

xxx

17.01.2024 14:46

требага одвест код фате гатаре на бјелаве и код реса да цине сејтан сабор дага истерају из дјајке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

17.01.2024 15:17

Е мој Умномицевицу...Ако један тракториста треба да савјетује једног доктора, онда сва твоја хвала у вези њега падају у воду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

17.01.2024 15:25

Које будалетине воде Бањалуку и Републику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само кажем

17.01.2024 17:48

Какав народ таква власт.

Name

Постен

17.01.2024 15:59

Немозе нам нико ниста И санкције нас нетицу опа бато а сад нема пара ниоткуд па сад виците зивио рс И остале пароле ваљда це неко то да плати

ОДГОВОРИТЕ
Name

На жалист

17.01.2024 16:33

Болесник као и ти што си !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

17.01.2024 16:41

Два табора., Сви против Народног фронта. Изгледа једино Јелена вриједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сустер

17.01.2024 17:52

Кад шустер умосли да је неко и несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.01.2024 18:09

Бијели ђаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс

17.01.2024 18:18

Тешко Бањалуци и бањалучанима гдје ти и ђајић водите главну ријеч. Двије будалетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

17.01.2024 20:03

Крпа и закрпа💩💩

Name

Није

17.01.2024 20:19

шејтан него бело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

17.01.2024 21:14

Послије свих ратова мисеви изадју из рупе, и квалитет пада на дно а сљам изадје на поврсину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вид

18.01.2024 02:57

Ко је све у власти, боже мој драги САЧУВАЈ НАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

маринко

18.01.2024 08:25

Умичевић је најпаметнији кад спава, а секташки кругови у снсд ће се међусобно поклати за паре и фотеље, па кад сами себе поубијају и истријебе тек тада можемо напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дигуран буду

18.01.2024 16:33

Част и образ се може сачувати и сопственим покајањем .........није новац све у животу то ни ти ни Ђајић неће те бикад схватити и разумјети јел сте огрезли у Среброљубље а ибо је узрок Гордости а гордост Зло!