Завршено рочиште, судска одлука биће позната сутра

У Суду БиХ је завршено рочиште за одређивање притвора суспендованом предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу и бившем директору ОСА-е Осману Мехмедагићу Осмици. 

Босна и Херцеговина 20.12.2023 | 20:57
Завршено рочиште, судска одлука биће позната сутра

Судија Бранко Перић ће накнадно саопштити одлуку до сутра у 15 сати. 

Адвокати ниси хтјели давати коментар након рочишта. 

Одбране су затражиле да се одбије приједлог за притвор, а адвокатица Дебевца Татјана Савић је предложила да се евентуално изрекну мјере забране, пише <стронг>Аваз.

У Суду Босне и Херцеговине на самом почетку одбрана је затражила да се јавности забрани присуство рочишту, што је одбијено.

Такође, на почетку је постојао и захтјев одбране за изузећем судије Бранка Перића, који је појаснио како то питање није било могуће ријешити. Наиме, о њему није имао ко да одлучује с обзиром да нема предсједника Суда БиХ, те је питање остало на чекању, док ВСТВ не донесе коначну одлуку о в.д. директору Суда Босне и Херцеговине.

Тужитељица Бојана Јоловић кренула је потом са образлагањем приједлога за притвор.

Јоловић је истакла како је постојао договор осумњичених, те како се у каријери није суочила са већим опструкцијама у сакупљању доказа.

Појаснила је да су провјере вршене неколико мјесеци, а навела је примјер једног свједока, службеника ОСА-е, којег је у неколико наврата звала да свједочи. Но, он би сваки пут прије тога добио позив Османа Мехмедагића. У једном од позива, Мехмедагић му је поручио како га је ‘Ранко звао, препао се јер зна да судац испитује’.

Тај позив свједоку се десио када је тужитељица од Суда тражила одређену документацију, па је случај навела као примјер међусобне повезаности осумњичених, али и утицаја на свједоке.

Једном од свједока Мехмедагић је у позиву рекао и ‘шта ћеш код Јоловићке, буди паметан, испричај да је све по процедури’.

Јоловић тврди како постоји и спис гдје Дебевец једном од полицајаца каже ‘ја ћу се извући а ти види шта ћеш’, те како се опирао хапшењу.

Дебевец се неколико пута побунио, тврдио је како се износе неистине, након чега је Перић запријетио избацивањем из суднице, што се до овог тренутка није десило.

Тужитељица Јоловић је појаснила како у просторијама СИПА-е, Дебевец тражио разговор са адвокатицом Васвијом Видовић, насамо.

- Били су у просторији без аудио снимања, но постоји видеонадзор, тврди тужитељица, која каже да је Дебевец имао неколико телефона на столу, али се у једном тренутку појавио још један телефон, који је Дебевец убацио Видовић у њену торбу, која је била на столу, те да је она то видјела.

“Замислите шта ћемо тек на том телефону наћи, када се заврши вјештачење”, рекла је тужитељица.

Подсјетимо, Дебевец и Османагић су ухапшени у понедјељак. Они се сумњиче за злоупотребу положаја.

(БН/<а хреф="хттпс://н1инфо.ба/вијести/ово-су-досадасњи-детаљи-са-роциста-мехмедагицу-и-дебевцу-тузитељица-тврди-да-се-у-каријери-није-суоцила-с-вецим-опструкцијама-у-прикупљању-доказа/"><стронг>Н1) Фото: Н1

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Алеx

20.12.2023 20:58

Када це остали судови да ураде сто су одавно требали? Све је јавно, нема ту пуно посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

21.12.2023 07:34

Браво за тужитељицу Јоловић која је оличење части и карактера!

Name

Алеx

20.12.2023 21:07

Када це и овај Р.Ш из Сарајева мало да се обузда у ресавању судских пресуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадна

20.12.2023 21:08

Нам је дрзава кад сyдије и тузиици пријете,свједовима и полицајцима,дно дна од институција ал није ни цудо кад се види ко је све на целу истих

ОДГОВОРИТЕ
Name

П55

21.12.2023 09:09

Комплет лоповска свитасва три народа, сјатила се у "часни суд" БиХ,да потопи постен народ и омогуце лоповима као сто суу оно"ван разумне сумње"како они казу!

Name

Часни суд

20.12.2023 21:29

Поштени судија Перић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаргамел

20.12.2023 22:25

Судија кога Осмица има у шаци. То је потвтдио кад је дао издвојено мишљење у предмету респиратори